Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Handmade in Brugge: ambachten een toekomst geven

 

(foto EDM) 

Minister-president van Vlaanderen Jan Jambon heeft een boontje voor immaterieel erfgoed. Recent nam hij acht inspirerende projecten op in het nieuwe ‘Register voor inspirerende voorbeelden inzake het borgen van immaterieel erfgoed’ en Handmade in Brugge is daar één van. Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag , gekregen van mensen van vroeger en doorgegeven aan de toekomstige generaties. Bekende voorbeelden: het Ros Beiaard, Aalst Carnaval en de Heilig Bloedprocessie.

EXit: Ambachtslui en meesterschap associeer ik gemakkelijkheidshalve met Vlaamse Primitieven.

Ellen Vandenbulcke: ‘Klopt, maar ook vandaag is Brugge thuisbasis voor vele vakmensen, ontwerpers en ambachtelijke ondernemers. Handmade in Brugge laat bewoners én bezoekers kennismaken met het rijke ambachtelijke verleden van de stad, maar ook met de vele ambachtslui die vandaag hun ambacht beoefenen binnen de stad. Op dit moment zijn 76 ambachtelijke makers houder van het label Maker Handmade in Brugge. Alle labelhouders worden gebundeld in een stadsgids waarmee je de verschillende makers en ateliers kan ontdekken.’

 

EXit: Hoe helpen jullie jonge ambachtelijke makers?

Ellen: ‘In 2019 lanceerden we samen met Turbo (het platform dat ondernemingszin bij jongeren stimuleert) de ‘Prijs Jonge Makers’ . We ondersteunen -30-jarige makers in hun opstart door coaching op het vlak van ondernemerschap én ambachtelijke skills/technieken. Ze kunnen hiervoor een beroep doen op de kennis van ervaren ambachtslui. Ook wordt samenwerking gestimuleerd tussen ambachtslui onderling en tussen ambachtslui en ondernemers. Handmade in Brugge stimuleert daarnaast de ambachtelijke makers om in te spelen op maatschappelijke uitdagingen en nieuwe trends, bijvoorbeeld met tentoonstellingen en projecten rond duurzaam ontwerpen en duurzame materialen. Zo lieten we makers experimenteren met nieuwe materialen zoals zalmleer, draf als restproduct bij het bierbrouwen, vegetarisch leer, blauwdruk én algenverf. Ook het brede publiek kon tijdens een aantal workshops zelf aan de slag gaan.’

EXit: Wat is nu precies de sterkte van Handmade in Brugge?

Ellen: ‘De sterkte van Handmade in Brugge zit, denk ik, in het zoeken naar actuele manieren om ambachten te benaderen en de hedendaagse relevantie van ambachten aan te tonen. Door ambachten een toekomst te geven, zorgen we voor het borgen (doen voortleven) van dit immaterieel erfgoed . Handmade in Brugge sluit zo mooi aan bij de aandacht die er is voor vakmanschap binnen het Vlaamse beleid rond immaterieel erfgoed. Naast de initiatieven naar makers toe proberen we ook het brede publiek te sensibiliseren voor lokaal gemaakte producten.’

 EXit: De roots van Handmade in Brugge gaan al behoorlijk ver terug in de tijd.

Ellen: ‘We zijn gestart in 2009 met een werking rond ambachtelijke ondernemers, toen nog onder de vlag van erfgoedorganisatie tapis plein vzw, vandaag onder die van De Republiek. In 2011 zijn we mee gestapt in het Europese project CURE. In 2014 publiceerden we het inspiratieboek ‘Een toekomst voor ambachten’. Gelijktijdig lanceerden we onze nieuwe naam: Handmade in Brugge. Er ontstond ook een stevige samenwerking met Stad Brugge. In 2017 ontstonden ook TURBO en The Box (plug-and-play handelspand). Door deze drie projecten (Handmade, TURBO en The Box) onder de vleugels van De Republiek, op één plek in de stad en binnen één team samen te brengen, is een grote stap voorwaarts gezet.’ (LF)

____www.handmadeinbrugge.be

 Handmade in Brugge gaat opnieuw op zoek naar ambachtelijke makers die zich kandidaat willen stellen voor het HANDMADE IN BRUGGE LABEL. Ben je een maker die ambachtelijk en in Brugge produceert? Blink je uit in wat je doet? Dan kom jij misschien wel in aanmerking. Je kandidaat stellen kan nog t.e.m. 29 februari 2020.

Check www.handmadeinbrugge.be/label-maker-hib voor meer info.

 

 

Een Reactie op “Handmade in Brugge: ambachten een toekomst geven

  1. Dominique 26/02/2020 om 10:34

    Door sturen

    Like

%d bloggers liken dit: