Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘JEF filmfestival in de mix’

Van 22 tot en met 29 februari slaat het JEF festival de tenten op in Brugge. Kinderen en jongeren vanaf 1,5 jaar zijn welkom voor een uitgebreid aanbod aan films, workshops, ontmoetingen en andere memorabele filmmomenten. Het festival heeft dit jaar twee meters: #LikeMe-ster Pommelien Thijs en actrice Hilde De Baerdemaeker. Het festival gaat elk jaar op zoek naar een centraal thema. Dit jaar is dat ‘JEF in de mix’.

 EXit: Kun je ons wat meer vertellen over dat centrale thema?
Hilde De Baerdemaeker:
‘We kozen voor JEF in de mix. Het uitgangspunt is: je bent nooit één aspect, je bent altijd een samengaan van verschillende kenmerken en eigenschappen. Dat zie je weerspiegeld in de films, workshops en installaties die voor het festival werden uitgekozen.’

 

EXit: Ook in de openingsfilm?
De Baerdemaeker:
‘De openingsfilm is Marona, een heel bijzondere animatiefilm over een snoezige straathond. In haar laatste momenten denkt ze terug aan haar leven. Ze denkt aan de schattige puppy die ze ooit was en aan alle mensen waar ze onvoorwaardelijk van heeft gehouden, zoals het kleine meisje dat beloofde om er altijd voor haar te zijn. Als je dacht dat Bambi een film was om mee te snotteren, dan heb je Marona nog niet gezien … De prachtige tekeningen zijn geïnspireerd op het werk van de bekende Belgische illustrator Brecht Evens.’

EXit: Er zijn films voor jong en oud. Zelfs voor peuters?
De Baerdemaeker:
‘Peuters zijn misschien wel het meest dankbare publiek. Ze zijn heel enthousiast en spontaan, heel nieuwsgierig en nog niet geconditioneerd door de clichés van de filmwereld. Dat is filmmakers ook al opgevallen, want er wordt heel veel geproduceerd voor kleuters. JEF is blij om al dat moois te kunnen laten zien. Er staan een aantal niet te missen kortfilms op het programma: het dromerig-surrealistische Het varken, de vos en de molen, een nostalgische trip met De Freggels, en er is zelfs een ‘allereerste filmconcert’ waarbij kortfilms voor kleuters live begeleid worden.’

 EXit: Een deel van het programma wordt door kinderen zelf samengesteld. Hoe gaat dat in zijn werk?
De Baerdemaeker:
‘JEF probeert om het festival zoveel mogelijk te laten dragen door kinderen. Hun enthousiasme is vaak zo groot en ze zijn de best denkbare ambassadeurs. Tijdens de ‘JEF makersdag’ is een selectie films te zien van jonge filmmakers onder de veertien jaar. Een ploeg jonge programmatoren vult de avond met eigen gekozen films voor jongeren ouder dan twaalf jaar.’

EXit: Welke keuzes hebben zij gemaakt?
De Baerdemaeker:
‘Ze laten je onder meer System Crasher en De Libi zien, twee sterke titels die heel dicht bij de leefwereld van de jongeren staan en die een grote impact hebben op het publiek. In een film zoals Psychobitch kruipt de camera echt mee op de schoolbanken, bijna op schoot van de tieners. Deze film past uitstekend binnen het thema van dit jaar en toont hoe de jongeren met elkaar omgaan en hoeveel verschillende persoonlijkheden er passen ‘in de mix’.’

EXit: Er werd, in het kader van het thema, ook een app ontwikkeld?
De Baerdemaeker:
‘JEF ontwikkelde een coole app waarmee kinderen thuis hun eigen profiel kunnen aanmaken. Via hun keuzes wordt een verhaal en een avatar voor hen ontwikkeld. Daarmee kunnen ze zich tijdens de krokusvakantie in ons medialab linken aan andere kinderen. Op die manier worden hun verhalen samengevoegd. Daarnaast kunnen ze met hun gecreëerde avatar inloggen en punten verzamelen via een zoektocht tijdens het festival. Ze kunnen dus zelf uitzoeken uit welke mix van eigenschappen ze zijn samengesteld.’ (SD)

 

http://www.JEFfestival.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: