Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Oorlogskant uit Uruguay

 

 In het Kantcentrum in de Balstraat vindt nog tot 30 september een kleine, maar interessante tentoonstelling plaats over ‘War Lace’ ofte oorlogskant uit WOI. De kern van de tentoonstelling is een recente schenking uit Uruguay. Kenners prijzen de uitzonderlijke kwaliteit.

 EXit: Van Uruguay naar de Balstraat?

Rudy De Nolf (collectiebeheerder): ‘Een tijdje terug vroeg een Belgische dame, die in Uruguay woont, of het Kantcentrum geïnteresseerd was in enkele kanten kragen en manchetten van de overgrootmoeder van haar overleden man. In die verzameling vonden we ook twee grote kanten van een uitzonderlijke kwaliteit terug die we al snel als ‘War Lace’ herkenden.’

EXit: Wereldoorlog I kennen we, War Lace niet.

De Nolf: ‘Brugge telde voor de Eerste Wereldoorlog ongeveer 5.000 kantwerksters die met de komst van de Duitse bezetter werkloos werden. Dat betekende honger en woekerprijzen. Dankzij Koningin Elisabeth kwam er in 1914 hulp vanuit Amerika via het comité ‘Commission for Relief in Belgium’, opgericht door Herbert Hoover, de latere president van de Verenigde Staten. Zij leverde ook kantdraad aan een nationaal Kantcomité. De kantstukken, War Lace genoemd, werden verkocht in binnen- en buitenland en zorgden voor een klein inkomen.’

‘De tentoonstelling bevat enkele unieke stukken. We tonen enkele grote kantstukken met de wapenschilden van de Belgische provincies en met de wapenspreuk ‘L’Union fait la Force’. Bijzonder is ook een geborduurde bloem- of meelzak, afkomstig uit Canada. Het Hoovermuseum in Iowa bezit trouwens de grootste collectie versierde bloemzakken uit WO I.’ (LF)

 http://www.kantcentrum.eu. Het museum in de Balstraat is open van maandag tot en met zaterdag, van 10 tot 17 uur.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: