Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugs bloed op preselecties Humo’s Rock Rally (8/2)

 

Onze blik staat op scherp wanneer de preselecties van het tweejaarlijkse muziekconcours Humo’s Rock Rally in het vizier komen. We formuleren hierbij slechts één vraag: zitten er Brugse bands tussen de geselecteerden? Affirmatief, want op zaterdag 8 februari mogen stadsgenoten B-Rose (Broos Van In), Rooftop J (Jari Marain en Ward De Bruyn), Key Controversy (Tom Desmet, eigenlijk van Hertsberge, maar kom) en Ratmosphere (Robin en Brecht Serruys) de muzikale degens kruisen in de Magdalenazaal. Die laatste band is de enige in het rijtje die het niet moet hebben van raps en (break)beats.

 

Ratmosphere is een redelijk verse naam in het Brugse muzieklandschap. Na een jaar repeteren, stoomden de broers Robin en Brecht in 2018 al twee cd’s klaar: ‘The Galley’ en ‘This Is My Logo’. De groepsnaam hebben de Serruys-brothers geplukt uit een verkeerd begrepen zin van het nummer ‘Shutout’ (op de plaat ‘Nite Flights’) van The Walker Brothers: ‘We must freeze off/This atmosphere’. Atmosphere werd dus als Ratmosphere geïnterpreteerd.

‘Samen met Robin ben ik dagelijks met muziek bezig. Inspiratie is er altijd. Ratmosphere is vrij organisch ontstaan. We maken permanent muziek, maar dat sloot niet altijd aan op het repertoire van Soviet Grass, onze andere band. Daardoor hadden we opeens genoeg materiaal om een tweede band op te richten. Als ik enkele termen op deze groep mag kleven, dan kies ik voor lofi en synthpop waarin zelfs ook bepaalde discovibes zitten verwerkt. De muziek is hedendaagser, maar ook eigenzinniger. Dat brengt wel een zekere vrijheid met zich mee.’

De taakverdeling tussen de Brugse broers is afgelijnd. Robin schrijft de songs en is ook de zanger en de gitarist van Ratmosphere. Brecht staat in voor het drumwerk, de synths en de percussie. Al de rest wordt op een creatieve wijze ingevuld aan de hand van samplepaths. ‘We werken harmonisch samen en we zijn allebei gepassioneerd met muziek bezig. We werken voor hetzelfde doel, we zetten de zeilen in dezelfde richting. Als we al eens van mening verschillen, dan geraken we er snel uit. Robin is het gezicht van de groep en komt vaak met nieuw materiaal op de proppen. Tijdens het opnameproces is hij wel de prominente figuur, maar hij laat me daarbij ook een grote rol spelen. Voor het live-aspect moeten we goed bekijken hoe we het concreet invullen. We staan maar met twee op het podium, dus moeten we een en ander wat minimaliseren wat betreft bas en samples’, vertelt Brecht.

Op stap met Balthazar, Warhaus en Black Box Revelation

Repeteren doen Robin en Brecht in een afgelegen boswachtershuisje. Alle nummers van Ratmosphere werden daar door Robin geschreven. De omgeving is er weids ‘natuurlijk’ en meteen de ideale voedingsbodem om het oeuvre aan te scherpen. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling om met de muziek naar buiten te treden, maar toen Maarten Devoldere van Baltazar en Warhaus lucht kreeg van deze muzikale parels, moesten de Serruysjes een versnelling hoger schakelen. Ze ontvingen immers een aanbieding om als voorprogramma van Warhaus op te treden in Italië (Milaan) en Zwitserland (Winterthur).

In november 2019 kregen ze opnieuw een mooie kans: drie weken lang mochten ze mee de hort op met de mannen van The Black Box Revelation, al voor de tweede keer, in België en Nederland. Overal uitverkochte zalen en schouderklopjes voor de Brugse broers. ‘We vinden stilaan onze weg en ik heb de indruk dat het de juiste weg is, al is die soms nog bezaaid met obstakels. Gelukkig voelen we ons als broers elkaar perfect aan. Met ons tweeën zorgen we ervoor dat elke noot de ruimte vult. Die tournee was een goede leerschool. We hebben veel geleerd van Warhaus, The Black Box Revelation en Balthazar waarmee we in Frankrijk hebben getourd. We komen er wel met Ratmosphere’, aldus Brecht Serruys. (ADC)

 

www.cactusmusic.be, www.humo.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: