Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een mix van stijlen en culturen

 

In 2009 sierde de Nederlandse harpiste Andrea Voets onze EXit-pagina’s in de rubriek ‘Jonge Brugse Zwanen’. Intussen sloeg Andrea haar vleugels uit (terug) naar onze noorderburen, waar ze artistiek leider is van Resonate Productions en met haar teams musical journalism in de vorm van documentaire-concerten en podcasts maakt met als doel ‘emotionele blinde vlekken in de samenleving aan het licht te brengen’. Ze werkt bij debatcentrum de Balie in Amsterdam en brengt nu met ‘Wings & Roots -shaping identity between cultures’ haar eerste documentaire-concert op zaterdag 8 februari in het Concertgebouw. ‘Dankbaar dat ik de kans krijg om me welkom te voelen in Brugge.’

 

EXit: Bij mijn weten lanceer jij met Wings & Roots een nieuw concept: een documentaire-concert. Wat houdt dit precies in?

Andrea Voets: ‘Ik ben naast harpiste ook ‘musical journalist’. Ik combineer zelf geproduceerd journalistiek (film)materiaal met livemuziek tot documentaire-concerten. Het doel is om emotionele blinde vlekken in de samenleving aan het licht te brengen. Ik kan dankzij subsidie uit Nederland werken in De Balie in Amsterdam, het belangrijkste huis voor debat. Daar is Wings & Roots (W&R) ontstaan.’

 

EXit: Wie maakt deel uit van de bezetting?

Andrea: ‘Per show kies ik nieuwe musici. Ik wil dat ze altijd een sterke persoonlijke connectie hebben met het thema. Ik heb ze nodig als complete mensen. W&R wordt gespeeld met allemaal interculturele musici: Shishani (BE/NL/Namibië), John (Palestina/DE/CA), Evi (GR/DE), Bodek (RU/DE/PL/Kazachstan) en ikzelf (BE/NL/GR/DE).’

 

EXit: In jullie voorstelling staat het woord ‘identiteit’ centraal?

Andrea: ‘W&R gaat over de de ‘Third Culture’: een mooie, neutrale verzamelnaam voor iedereen die om welke reden dan ook geen simpel antwoord heeft op de vraag ‘waar kom je vandaan?’. ‘When you always relate and never belong.’ Ik wilde ontdekken wat de verborgen gevolgen zijn van zo’n bestaan-tussen-culturen voor iemands leven en identiteit. Tijdens dit documentaire-concert zien we daarom de echte therapiesessies van alle musici met een transcultureel psychiater. Na jaren van constant schakelen, loyaliteitsconflicten en vooroordelen, maken we nu van al onze stukjes één geheel. Onze livemuziek is de belangrijkste schakel in het helende proces. We spelen elkaars muziek, waarin alle landen en stijlen door elkaar verweven worden. Het resultaat is een echte ‘Third-Culture-mix’.’

 

EXit: Welke boodschap willen jullie vertellen aan het publiek?

Andrea: ‘Ik heb 1,5 jaar fulltime gewerkt aan W&R. Het heeft mij als mens veranderd, doordat ik nu echt kan voelen dat ik meerdere identiteiten tegelijkertijd draag. Het is niet OF-OF, maar EN-EN. Elk mens moet zich tot elk deel van jezelf kunnen verhouden om ten volle te kunnen leven. Veel interculturelen worden jarenlang door een zinloze identiteitscrisis heen geduwd. Na de première in Amsterdam deed een reactie van een toeschouwer me veel deugd: Die zei: ‘Ik heb altijd geworsteld in het land tussen culturen. De show zorgde ervoor dat ik me eindelijk goed kon voelen over mezelf.’ Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen, geïnspireerd door de show, kunnen thuiskomen bij zichzelf, ondanks de retoriek van de buitenwereld.’

 

EXit: De show vertelt ook over jouw moeilijke integratie in Brugge toen je jong was. Op welke manier ondervond je hier problemen?

Andrea: ‘Ik ben geboren en getogen in Brugge, ik vertrok pas toen ik 17 was. Mijn beide ouders zijn Nederlands. De stad is mijn blauwdruk voor het leven, maar het voelde alsof ik de realiteit om me heen nooit vanzelf mocht delen met de mensen om mij heen. Dat geeft een heel onveilig gevoel, zeker aan kinderen die in zo’n tussenwereld zijn geboren. Van mijn allereerste tot mijn allerlaatste schooldag ben ik nagepraat vanwege mijn accent. Ik worstelde ook met een typisch loyaliteitsconflict (tussen thuis- en landscultuur), waardoor ik tot mijn grote spijt nooit Vlaams heb kunnen spreken. Ik ben het Concertgebouw wel enorm dankbaar, omdat ik de kans krijg me op een prachtige manier welkom te voelen in Brugge.’ (ADC)

 

_______

 

http://www.facebook.com/musicaljournalism

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: