Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Pilootproject voor Sint-Godelieveabdij én Kapucijnenkerk

(foto EDM)

Kerk te koop? Het is de Vlaamse Regering menens met haar beleid omtrent het behoud en herbestemmen van religieuze erfgoedsites. Dat is meer dan nodig, want er gaat geen maand voorbij of er komt in Vlaanderen een kerk, een abdij of een klooster leeg te staan.

Kleine initiatieven helpen om de grootste nood te lenigen, maar voor grote(re) sites is het vaak op eieren lopen. Projectontwikkelaars en handelaars in bouwlagen liggen op de loer, maar brengen zelden oplossingen naar voor met respect voor het verleden. In deze hoek zit ook het dossier van de Sint-Godelieveabdij en van het Kapucijnerklooster (beide in de Boeveriestraat). Stad Brugge, de Brugge Foundation en Toerisme Vlaanderen slaan nu de handen in elkaar voor een totaaloplossing van deze site. Toerisme Vlaanderen wil hier op haar beurt ‘een pilootproject’ realiseren.

 

Hoe ver staan we nu?

Stad Brugge koopt het Kapucijnenklooster in de Boeveriestraat. Dit complex met kerk, klooster en tuin dateert uit 1869 en herbergt heel wat fraai kerkmeubilair uit de eerste Kapucijnenkerk op ’t Zand. Brugge legt daarvoor 750.000 euro op tafel. Hiermee komt een eind aan 150 jaar Kapucijnen in deze stad. De drie resterende paters trekken zich terug in een rustklooster in Herentals. Stad Brugge schenkt op haar beurt het kloostercomplex in erfpacht’ aan Toerisme Vlaanderen dat hier een vernieuwend toeristisch project wil realiseren. De paters krijgen de garantie dat de gebouwen stille getuigen blijven van de Kapucijnentraditie in deze stad. Bovendien blijft de Franciscuszaal (naast het klooster) behouden voor het Fiorettikoor dat hier 50 jaar geleden werd opgericht en vandaag nog steeds een bloeiende koorwerking heeft.

Toerisme Vlaanderen zal in één beweging door ook de erfpacht van de Sint-Godelieveabdij overnemen, een overeenkomst die loopt tot in 2066. Toerisme Vlaanderen zal ook instaan voor de restauratiekosten.

Wat wil Toerisme Vlaanderen aanvangen met deze religieuze site?

Peter De Wilde, de CEO van Toerisme Vlaanderen fietst er voorlopig nog in een grote boog omheen: ‘Renovaties en restauraties zullen in elk geval gebeuren met het grootste respect voor het verleden. Voor concrete plannen is het nog wachten op het eind van dit jaar. Maar vast staat dat gestreefd wordt naar een evenwicht dat goed is voor zowel bewoners als toeristen en ondernemers.’

 Voor alle duidelijkheid: de Brugge Foundation, die dit dossier open brak, blijft actueel werken. Door de overname van de abdij komt er nu tijd en energie vrij voor andere projecten in Brugge. Samen met de bouw van het nieuwe beurs- en congresgebouw krijgt deze buurt straks een uitdagende invulling. (LF)

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: