Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

David Galle komt op 18 januari naar de Stadsschouwburg

(foto EDM)

Goed nieuws voor al wie een ticket heeft gekocht voor de show van de Brugse comedian op zaterdag 18 januari in de Stadsschouwburg: David Galle komt. Zet u schrap voor een rollercoaster aan vlijmscherpe beschouwingen en trefzekere observaties over Het Leven, gewikkeld in een humoristische folie.   ‘Humor is de mensen kietelen op een plaats in de hersenen waar ze zelf niet aan kunnen.’

EXit: David Galle komt: moeten we een betekenis achter de titel zoeken?

David Galle: ‘Neen, het is niet dubbelzinnig bedoeld, dus niets seksueels ofzo. Een aantal mensen denkt dat echter wel, maar dat komt omdat ze een raar beeld hebben van mij. Ik zocht een titel die vooral simpel en eenduidig moest zijn. Ik ga naar de mensen, ik kom af. That’s it. Wat moet je ook altijd verzinnen? Als comedian ben je bijna twee jaar op voorhand verplicht te weten waarover je show moet gaan. Ik had wel een vaag vermoeden en er spookten al een paar thema’s door mijn hoofd, maar het is dan nog altijd niet zeker dat ze ook in mijn show zullen belanden. Al was het dit keer wel het geval.’

EXit: Wat is de rode draad in je nieuwe show?

Galle: ‘Het verhaal gaat over de ontdekking van mezelf. Ik word veertig in 2020 en ik vind het jammer dat ik nu pas doorzie hoe ik zelf in elkaar steek. Wat ik wel kan en niet kan. Dat komt vooral door mijn zoon. Via hem heb ik eigenlijk ontdekt hoe ik zelf in elkaar zit en probeer ik hem te behoeden voor de fouten die andere mensen vroeger met mij hebben gemaakt. Ik was nogal een introvert, sociaal geïsoleerd en moeilijk kind op school. Geen goede schoolresultaten en ook geen vriendenkring. Als je niet goed kunt rekenen of schrijven, dan was je vroeger de pineut. ADHD of ASS, het telde toen niet. Ze zeiden: ‘word jij maar strontraper achter de treinsporen’. Nu is het onderwijssysteem gelukkig helemaal anders. Iedereen moet meekunnen, al kunnen sommige mensen in onze maatschappij gewoon niet mee. Als je problemen hebt, moet je geholpen worden. Punt.’

EXit: Zie je gelijkenissen met je zoon?

Galle: ‘Ja, en ook met mijn vader. Ik heb me uit dat isolement moeten losbreken en serieus moeten werken aan mijn zelfvertrouwen. Als je je hele jeugd te horen krijgt dat je niet meekan en maar een dwaze kloot bent, dan werkt dat frustrerend en word je onzeker. Ik denk dat veel mensen daarmee nu aan het worstelen zijn. Zij hebben vroeger niet de juiste begeleiding gekregen en daardoor niet het juiste pad kunnen volgen waardoor we een behoorlijk aantal mensen hebben in onze maatschappij die niet goed weten wat te doen en bijgevolg ongelukkig zijn. Het is dus van groot belang dat we dat in het onderwijs erkennen en mensen begeleiden waarin ze goed zijn. Als maatschappij hebben we ook nut dat ze hun talenten volledig ontplooien. Wat heb je als samenleving aan mensen die dagelijks tegen hun goesting werken? Onderwijs is de basis en dat zorgt voor een goede toekomst van je land.’

EXit: Een serieuze thematiek, maar toch slaag jij er altijd in om het op een grappige manier te verpakken.

Galle: ‘Zoals een beeldhouwer een stuk marmer bekijkt en er een schitterend beeldwerk in ziet, zo zie ik in de meest triestige situaties ook altijd een vleugje humor doorschemeren. Die persoonlijke verhalen zijn zeer interessant om te brengen. Angsten, twijfels, verlangens die dieper zitten… Veel mensen zullen zich in de situaties herkennen.’

EXit: Jij werkt aan je grappen op kantoor?

Galle: ‘Aan een bureau zitten en grappen schrijven: zo werkt het niet bij mij. Omdat ik thuis geen aparte ruimte heb, huur ik een appartement in de binnenstad. Dat werkt zeer inspirerend, je hebt die constante beweging van het stadsleven. Ik zit aan een tafel om te schrijven, maar schrijven is voor mij niet alleen maar woorden tikken. Dat is rechtstaan, rondlopen, kijken, eventjes zitten, iemand uitnodigen om te babbelen, door het raam staren, buiten een wandeling maken… De inhoud van een show muist voortdurend in mijn hoofd. Daar zit een knobbel in die ik probeer te ontwarren tot een verhaal, een grap. Het vergt tijd, maar het lukt uiteindelijk wel. Ik heb dat lang proces nodig. Mijn show handelt niet over de actualiteit, ik breng meer universele thema’s naar voren. Daarom duurt het misschien ietsje langer om tot een geheel te komen. Ik heb het gevoel dat ik bij iedere show slimmer word, meer leer over mezelf en beter ontdek hoe de wereld ineen steekt. Door te schrijven kom ik tot een soort machine. Ik weet perfect waar ik naartoe wil, iedere zin heeft zijn betekenis en zijn effect. Gaandeweg leer je wat je wel moet schrappen en wat niet.’

EXit: ‘Schaven tot het een machine wordt, en dan samen een ritje maken’, las ik ergens van je.

Galle: ‘Een grap werkt omdat je die op een bepaalde manier vertelt. In de opbouw geef je eerst bepaalde informatie. Als je de ‘vertelling’ in een nieuw daglicht zet en dan omdraait, dan zorgt dat voor een effect bij je publiek. Humor is de mensen kietelen op een plaats in de hersenen waar ze zelf niet aan kunnen.’

EXit: We moeten het ook nog even over je voorprogramma hebben. Dat is een act van Friends Are Magic en heeft, voor alle duidelijkheid, niets van doen met een goochelshow.

Galle: ‘Ik wil altijd uitpakken met een origineel voorprogramma. Ik had eerst het idee opgevat om voor elke show een ander voorprogramma te kiezen, al was het een vrouw die Tupperware verkoopt of al was het een man die kloefen kapt. Dat bleek te veel werk tot ik op Friends Are Magic stootte, een humoristisch combo (Jason Dousselaere van The Violent Husbands en actrice Eva Binon, ADC) dat aan tafel communiceert via liedjes. Apart en heel geestig!’

EXit: Tot slot: staat er nog tv-werk voor jou op stapel?

Galle: ‘Ja, momenteel ben ik met Bart ‘Freddy De Vadder’ Vanneste en acteur Wouter Bruneel een tv-serie aan het schrijven. Het is een werk van lange adem, maar het is tegenwoordig vooral moeilijk om genoeg budget bij elkaar te harken. Het kan dus nog gerust vijf jaar duren voor je de eerste glimp ervan op tv ziet. Voor de personages rekenen we op de cast van Bevergem, het verhaal zal uiteraard compleet anders zijn…’ (ADC)

 

www.davidgalle.be, www.comedyshows.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: