Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Naakt uit (lang) vervlogen tijden

(fotoEDM)

 De middeleeuwen (en vroeger, én later) hielden er op sensueel en erotisch vlak ruime opvattingen op na, een levenshouding die in de huidige #MeToo-tijden nog weinig kans zou maken. Ten bewijze: de talloze seksuele insignes uit laatmiddeleeuwse tijden die getuigen van een vaak obsessieve fantasie. Je bedenkt het, en zie: het bestaat, of wat dacht u van ‘een copulerend paar op mes’,een gevleugelde fallus en vulva op een ladder’, of een ‘schip met fallussen als bemanning’.

 

Een aantal van die insignes met erotische inslag waren hier in 2006 nog te bewonderen in de tentoonstelling ‘Geloof en Geluk’ in Gruuthuse.

Het bestaan van deze insignes inspireerde de archeologische dienst Raakvlak tot een ludieke actie voor het goede doel in het kader van De Warmste Week. Het goede doel in deze gaat naar UNIE(K) uit Brugge dat intensieve ondersteuning aanbiedt aan cliënten met een meervoudige handicap.

De kalender die zaad in het bakje moet brengen is een ‘Archeologische Naaktkalender’ die een fragment van het rijke archeologische erfgoed in beeld brengt. Twaalf maanden betekent twaalf archeologische voorwerpen, afkomstig uit de ondergrond van Brugge en Ommeland die telkens worden voorzien van een deskundige commentaar.Zo leren we dat de ‘expliciete’ scènes een reactie zijn tegen de hoofse liefde van de hogere klasse, waarbij het insigne het echte leven toont. Het hoogtepunt uit de collectie is een prachtig erotisch insigne uit het begin van de 15de eeuw waarbij een vrouw een fallus berijdt. Een ander sterk staaltje fantasie is een insigne uit de 14de eeuw die ‘een vulva op stelten’ toont met een kroon van drie fallussen. De oudste beelden uit de collecties gaan zelfs terug naar prehistorische tijden en vondsten. Voor 16 +. (LF)

 

 

De naaktkalender is te koop bij info@raakvlak.be of op tel 050-44 50 43. Kostprijs: 10 euro.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: