Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Marooned steekt ‘moderne rock in een stalen jasje’

 

‘De Grote Sinterklaasshow’: zo dopen Lynne Maes, Ward Spruytte, Miguel Wensch en Frederik Roger Denolf van de nieuwe groep Marooned hun eerste optreden op vrijdag 6 december in De Kelk. Dit jaar losten ze een eerste EP ‘Crossing Boundaries’ en shooten ze al een eerste videoclip met ‘Where I Break’. Wie stout is en dit concert mist, krijgt van de Sint een herkansing op 26 maart 2020 in De Snuffel.

 EXit: Mogen we Marooned als een nieuwbakken band bestempelen?

Frederik Roger Denolf: ‘Marooned is zeker en vast een ‘nieuwe’ band, maar voor ons staat dat niet synoniem met een ‘beginnende’ band. Samen komen we immers al aan een mooi aantal jaren muzikale ervaring. Wat wel tijd vraagt bij een nieuwe band is zorgen dat je samen een groep vormt en je muziek ook zo klinkt. Dat proces zijn we nu volop aan het doormaken. We zijn vier verschillende personen met uiteenlopende muzikale interesses en achtergronden. Maar het is de som van die delen die ervoor zorgt dat Marooned klinkt als Marooned.’

EXit: Samen hebben jullie bakken ervaring in andere bands opgebouwd. Wie neemt bij jullie het heft in handen om de band in een bepaalde muzikale richting te sturen?

Ward Spruytte: ‘Muzikaal neem ik die taak graag op mij, wat niet wil zeggen dat de rest van de groep geen inspraak heeft. Integendeel. Ik kom naar de repetitie met ofwel een handvol ideeën waar ik thuis al aan werkte of er ontstaan leuke ideeën tijdens de repetitie. Lynne, Miguel of Fre geven al snel aan of een riff sterk genoeg is om op verder te bouwen. We nemen ook heel vaak losse ideeën op om dan later op verder te bouwen en de juiste riffs bij elkaar te plaatsen. Eens het nummer een bepaalde structuur heeft gekregen, gaat Lynne aan de slag om de teksten die ze heeft te doen passen op de song en de nodige zanglijnen te vinden. Van zodra een riff goed bevonden wordt, denkt Lynne meteen mee over zang en structuur. Miguel vult de song aan en laat zijn partijen rijpen tot hij voelt dat hij het nummer een zekere meerwaarde kan bieden. Fre en ikzelf denken gedurende het schrijven continu na over onze eigen partijen en dit kan blijven wijzigen tot we er zelf pas 100% tevreden over zijn. Op dat vlak zijn we van in het begin erg streng voor onszelf, vooral omdat we muzikaal graag van elk nummer een ‘song’ willen maken.’

EXIt: Achter elke sterke frontvrouw staat ook een sterke band. Wie schrijft de teksten bij jullie?

Lynne Maes: ‘Op een nummer tekst en zanglijnen zetten, dat zijn twee verschillende zaken voor mij. Het start altijd met een gevoel dat een bepaalde riff teweegbrengt. Ik probeer dat gevoel eerst te ‘horen’ in een zanglijn en daarna in woorden te vertalen… redelijk letterlijk zelfs. Voor die vertaling graaf ik vaak diep in persoonlijke levenservaringen, dingen die me zeer hard raken, zowel positief en negatief, lessen die ik leerde.’

EXit: Op welke plannen broeden jullie nu met Marooned?

Miguel Wensch: ‘We opteren om niet overhaast te willen werken. De full length is uiteraard komende, maar zal moeten rijpen. Je hebt echter slechts één keer de kans om een debuutelpee op de markt te brengen.’

‘Wat optredens betreft, hoe meer hoe liever. We gaan ervan uit dat als we telkens een sterke live show kunnen neerpoten, die optredens ook makkelijker komen. Er zijn ook een aantal festivalorganisatoren die al hebben laten blijken ons volgend jaar te willen programmeren. Wel zou ik graag volgend jaar een kleine tour organiseren door Duitsland en Oostenrijk en dan met een mooie afsluiter in België.’ (ADC)

http://www.facebook.com/MarooneddenooraM

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: