Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Printfestival Hyperdruk#2 in Het Entrepot

 

(foto Rik Vannevel)

Begin dit jaar vormde Hyperdruk het grote openingsevent van het langverwachte grafiekatelier Het Printlab in Het Entrepot. Na die eerste geslaagde kennismaking pakt Het Lab op zaterdag 30 november uit met Hyperdruk#2, een uitgebreidere opvolger van het printfestival. Op het programma: workshops, live-illustraties en muziek, talks en een printmarkt.

Het Lab is een verzameling van artistieke werkplaatsen die, naast het Printlab, ook het Het Videolab en Makerslab omvat. ‘Het is een ontmoetingsplaats voor jonge creatievelingen waar ze vrij zijn om te experimenteren en elkaar kunnen inspireren ‘ zegt Lab-coördinator Willem Roose. ‘Met Hyperdruk#2 focussen we ons volledig op print in al zijn facetten. Tijdens de eerste editie stond het grafiekatelier zelf in de kijker aangezien het nog gloednieuw was. Vandaag hebben al talloze jonge artiesten ons atelier bezocht en hebben onze vaste leden, de printcrew, het printfestival mee op poten gezet en geven ze er ook workshops.’

uziek en illustratie

De workshops op Hyperdruk#2 waren in een mum van tijd volzet, al vormt dat volgens Willem zeker geen reden om het festival over te slaan. ‘Doorheen het jaar kunnen we de workshops in een andere setting zeker nog eens hervatten, maar op Hyperdruk#2 valt er nog heel wat interessants te beleven. Zo vormt het samenspel tussen livemuziek en live-illustratie het centrale punt van het festival.’ De muziek wordt gecureerd door het Gentse platenlabel Dauw waarbij grafiek en ambient muziek elkaar perfect aanvullen. De bezieler van Dauw, Pieter Dudal komt er zelf een liveshow geven en hij heeft drie artiesten geselecteerd om die line-up aan te vullen: Jogging House (DE), Wouter van Veldhoven (NL) en Stijn Hüwels (BE). De illustratoren zullen telkens per twee live met elkaar in conversatie gaan via hun tekenkunst. Op het programma staan Randall Casaer, Jan Van Der Veken, Lukas Verstraete, Martha Verschaffel, Thijs Desmet, Trui CHielens, Frieke Verlé en Maarten Derous. ‘Een onwaarschijnlijk mooie programmatie’, meent Willem, ‘dit zijn echt de illustratoren die vandaag relevant zijn in hun vak.’

Talks

Op Hyperdruk#2 worden ook panels en talks georganiseerd die focussen op het leven als illustrator. ‘Veel jongeren die naar Het Lab komen dromen ervan om te kunnen leven van hun passie, maar ze weten niet welke stappen ze daarvoor moeten ondernemen. Samen met TURBO, het Brugse ondernemingsplatform voor jongeren, houden we enkele inspirerende panelgesprekken met kunstenaars over de moeilijkheden en de pracht om een carrière op te bouwen als illustrator.’

Wie graag de jonge kunstenaars wil steunen of al op zoek is naar kerstcadeaus kan op Hyperdruk#2 terecht op de Printmarkt. Tientallen jonge artiesten komen er hun zelfgemaakte kunstwerken verkopen. Textiel, postkaarten of keramiek, alles wat met print te maken heeft vind je er terug. (LDD)

___Hyperdruk#2 is gratis en vindt plaats op zaterdag 30 november van 13 tot 22 uur in Het Entrepot. Alle info: www.het-lab.be en facebook

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: