Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugge Foto toont werk op dertien locaties

 (foto Rebecca Fertinel)

Van 30 november tot 29 december loopt in Brugge de zesde editie van Brugge Foto, het stadsfestival fotografie met boeiende tentoonstellingen op dertien locaties én een extra programma. De expo’s vormen een mooi traject op wandelafstand van elkaar in het Brugse centrum.

 EXit: Hoe is het festival opgevat?

Luc Rabaey: ‘Het festival getuigt van de grote diversiteit in de wereld van het fotografisch beeld, met aandacht voor documentaire verhalen, fotografische essays, hedendaagse conceptuele fotografie en de zoektocht naar een connectie met andere media. Belgische en buitenlandse fotografen tonen hun fotoprojecten. Op het programma staan zowel aankomende talenten als toonaangevende fotografen, zo onder meer Gunnar Smoliansky (SE), Joost Vandebrug (NL), Sarah Westphal (DE/BE), Antonio Jimenez Saiz, (ES/BE), David Denil, Frieke Janssens, Rebecca Fertinel en Nele Van Canneyt.’

EXit: Wat mag de bezoeker zeker niet missen?

Rabaey: ‘In de voormalige showroom van het bedrijf Van Marcke wordt onder de titel ‘Changing Perception. Female Portraits 1920 – 2020’ een unieke collectie vrouwenportretten gepresenteerd van topfotografen die de geschiedenis van de fotografie hebben bepaald. We kunnen werk bekijken van onder andere Edward Steichen, Eugene Smith, Andre Kertesz, Irving Penn en Peter Lindbergh.’

‘Het Gezellemuseum pakt uit met de conceptexpo ‘De Poëzie van de Gewoonheid’ waarin het werk van Anne-Sophie Costenoble, Chrystel Mukeba en Alain Janssens ook hoorbaar is. De tentoonstelling van Joost Vandebrug over de straatkinderen van Boekarest in het Concertgebouw is gelinkt aan het seizoensthema ‘We zijn weer velen’. 44 Gallery presenteert onder de noemer ‘Backyard Explorers’ zorgvuldige selecties uit het oeuvre van de Zweedse topfotograaf Gunnar Smoliansky en de naar Australië uitgeweken Belgische fotograaf Wouter Van de Voorde.’

EXit: Er zijn ook tentoonstellingen waarin de fotografie in dialoog gaat met andere beeldende kunsten?

Rabaey: ‘Klopt, Sarah Westphal creëert in de Bogardenkapel een multimediale installatie waarin de fotografie nadrukkelijk aanwezig is. In de expo ‘M/V/X: HET LICHAAM, EEN FEEST?’ in de Brugotta Hal Biekorf baseren Sylvie Crutelle, Elke Desutter, Peter Jonckheere en Christoph Muylaert hun werk op fotografische afbeeldingen.’

 EXit: Tot slot, er zijn ook nevenactiviteiten?

Rabaey: ‘Ja, hoor. De Donkerste Kamer op 21 december in het Concertgebouw en op 19 december Breedbeeld in gesprek in het Brugse Stadhuis. In 44 Gallery is er een permanente bookshop.’ (LF)

 

http://www.bruggefoto.be en facebook.com/BRUGGEFOTO

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: