Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Wintergloed baadt in het licht

 

 Het stond aangekondigd in de Visienota van het nieuwe stadsbestuur: ‘De kerstmarkt wordt geheroriënteerd naar een vernieuwend concept’. Het resultaat daarvan kunt u nog tot 5 januari beleven tussen Station en Minnewaterpark, samen met een bezoekje aan de (eerste?) ecologische schaatspiste die nul komma nul voetafdruk achterlaat. Wintergloed wil een nieuw soort winterfestival worden.

Na de weinig sfeer- en smaakvolle kerstedities van de voorbije jaren was de Brugse kerstmarkt inderdaad aan een dringende restyling toe. Vorig jaar telde Toerisme Brugge nog 1,3 miljoen bezoekers tijdens de kerstperiode, maar het kerstaanbod kon weinig bezoekers bekoren. Er groeide de voorbije jaren bij Bruggeling én bezoeker steeds meer ergernis over de plat commerciële invulling van de kerstmarkt op de Markt. Het concept werd herleid tot kraampjes met wollen mutsen, straffe likeuren en kerstgeflikker rond een energieverslindende ijspiste. Bovendien moest steeds vaker in de late uren opgetreden worden tegen lallende en dronken toeristen.

Het stadsbestuur veranderde het wapen van schouder, schrapte het concept-Markt, inclusief de term kerst, en koos resoluut voor een nieuwe invulling. Zo werden twee ‘licht- en belevingswandelingen’ uitgewerkt tussen Station en Minnewater en tussen Station en ’t Zand. De traditionele ijspiste op de Markt wordt vervangen door een ‘ecologische kunstijsbaan’. ‘Ecologisch’ staat hier niet voor nep, maar voor synthetisch ijs dat een realistische kopie is van het natuurijs waarop professioneel ijsschaatsen en trainen mogelijk is. Deze piste is bovendien een staaltje van ‘ijsbrekende technologie’ die het energie- en waterverbruik tot nul herleidt.

Veel aandacht is ook gegaan naar de belichting. Brugge klopte aan bij het Genkse bureau ‘Painting with light’ dat de twee parcours heeft uitgelicht, die de site-Station verbinden met zowel het Minnewaterpark als het Koning Albertpark. Beide wandelingen worden gecombineerd met lichtkunstinstallaties en projecties.

De site-Minnewater voorziet ook in een winterbar (279 vierkante meter) die wordt uitgebaat door vier Brugse horeca-mensen, terwijl de commerciële invulling van de deze ontmoetingsplek is toevertrouwd aan Brugse handelaars. Wintergloed is de naam, een mooie woordvondst overigens. (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: