Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Galerie Indigo zet groots festival op rond het natuurlijke ‘blauw’

 

Galerie Indigo (Damme) bestaat 30 jaar en dat wordt gevierd met een grootse happening die nog loopt tot het einde van 2019. Tentoonstellingen (‘A Most Precious Blue’), diverse workshops voor jong en minder jong, lezingen en een driedaagse markt schetsen het beeld van indigo als natuurlijke kleurstof. ‘Het dertigjarig bestaan van mijn galerie vormt de perfecte aanleiding om, in samenwerking met de Stad Damme, aan te geven dat dit rijke stuk werelderfgoed nooit mag verdwijnen’, zegt Hilde Kuypers.

 Indigo is een plantaardige kleurstof die al eeuwenlang op verschillende plaatsen op de wereld onafhankelijk van elkaar wordt gebruikt. ‘In heel wat culturen mag de rol van indigo als kleurstof op zowel sociaal als economisch vlak niet worden onderschat’, zegt Hilde Kuypers. ‘Het Maopak, de Toearegs ofte de blauwe mannen in de woestijn van West-Afrika, de traditionele Japanse kleding, de uniformen van het Franse leger, alle jeansproducten… In het oude Egypte, Griekenland, Rome, Peru en Afrika en vele Aziatische landen, zoals India, maar ook Laos, China en Japan wordt indigo al eeuwenlang geteeld of in het wild geoogst en als kleurstof gebruikt. Ik reis graag en in die landen heb ik al ter plaatse naar de werking en de geschiedenis ervan onderzoek gedaan. Het is een plant met heel veel magie.’

‘Wist je dat in onze contreien – ook in Brugge – ooit 15 jaar lang de doodstraf heeft gestaan op het gebruik van indigo? Aan het eind van de vijftiende eeuw ontdekte de Portugees Vasco da Gama een zeeroute naar India. Dit leidde tot een versterking van de handel met India, Indonesië, China en Japan. Indigo werd hierdoor beter beschikbaar in West-Europa, en ook in Nederland via de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Europeanen begonnen zelfs indigoplantages aan te leggen. Frankrijk en Duitsland verboden echter geïmporteerde indigo rond het begin van de zestiende eeuw, om hun eigen wede-industrie te beschermen. Om een diepere, rijkere kleur te bekomen, werd stiekem indigo aan de wedebaden toegevoegd wat bij ontdekking zeer strenge straffen met zich meebracht’, vertelt Hilde die haar Dammeverhaal al startte eind 1988 met een galerie en een winkel waarvan het accent ligt op etnische juwelen en textiel.

Ecologie is ook belangrijk

Toen haar galerie in de Kerkstraat van Damme vijftien jaar bestond, zette ze al een groot gebeuren op het getouw om aandacht te vragen voor dit natuurlijk fenomeen. Met dit nieuw festival wil ze vooral nu een krachtig signaal uitsturen dat indigo niet mag verdwijnen van het wereldtoneel. ‘We schenken aandacht aan de ‘kleine natuurlijke ververs’, hun hele cultuur met plaatselijke gewoontes, muziek en klederdracht en we hopen op die manier ons steentje bij te dragen tot het behoud van een stuk werelderfgoed. Ook het aspect ecologie willen we hiermee benadrukken: goedkopere, industrieel vervaardigde, maar zeer schadelijke synthetische indigo mag een uniek werelderfgoed niet kapotmaken’, zegt ze.

Festival met een uitgebreid aanbod

Het programma dat loopt van oktober tot eind december is divers. Naast een grote tentoonstelling in het Stadhuis van Damme waar een aantal kunstenaars de confrontatie aangaan met etnische textiel, staan er ook nog een driedaagse indigomarkt en diverse workshops gepland. Onder meer Lieve ‘Bluefingers’ Jacob zal haarfijn uitleggen hoe je te werk gaat met een verfbad. Ook kinderen (van 8 tot 13 jaar) worden in het bad getrokken, figuurlijk dan, want Katrien Perquy demonstreert hoe je een blauw tasje kan vitten met wol. Catherine Legrand komt haar internationaal boek ‘Indigo’ signeren en er zijn lezingen van Khady Dialo, Dominique Cardon, Liban Pollet en de eerder vernoemde Lieve Jacob. Trio Indigo zorgt in het Stadhuis voor een streepje muziek. ‘Blauw, blauw, keer ik terug naar jou’, maar dan in een versie met kora, tabla, bansuri en fulani fluit. (ADC)

_______Inschrijvingen en het volledige programma: www.indigodamme.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: