Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De bitterzoete poprock van Lemon is (eventjes) terug

 

Driewerf hoera, want na een decennium ‘pauze’ mogen we de Brugse band Lemon terug op een podium begroeten (het kortstondig optreden op Brugotta buiten beschouwing gelaten). Verwacht op zaterdag 16 november in de Biekorfzaal weer sprankelende poprockmuziek met melodieuze zanglijnen van een groep die in 1993 (!) al de eerste muzikale stappen zette en nooit is gesplit.

 EXit: We mogen nu al spreken van een uniek concert, want het is tien jaar geleden dat jullie songs uit jullie beide cd’s hebben gespeeld. Wie kwam aanzetten met het idee?
Hans Vermeersch
: ‘Het was een voorzet van Brugotta (van Cultuurcentrum Brugge). Vorig jaar speelden we mee op de tribute voor Tom Waits, en alhoewel ik die cover solo had opgenomen en ingestuurd, groeide langzaam het idee om iedereen op te bellen om hieraan mee te doen. Iedereen was enthousiast voor die tribute en zo zijn we terug samen beginnen te spelen. Lemon is steeds bezig gebleven in verschillende bezettingen, maar deze oerbezetting met drie gitaristen is inderdaad in geen tien jaar samen geweest.’

EXit: Hebben jullie tijdens de repetities de chemie tussen elkaar teruggevonden? Hoe moeilijk of gemakkelijk was het om weer samen te spelen?
Hans
: ‘Die chemie en het kippenvel waren meteen terug! De kracht en originaliteit van onze persoonlijkheden blijken nog steeds een unieke mix. De uitdaging zat er meer in om een set van liedjes te gaan spelen die we vaak zelf niet meer hadden gespeeld sinds de tournees voor die eerste platen. Die opnieuw instuderen was dus een hele kluif.’

EXit: Waarom hebben jullie indertijd de band ‘on hold’ gezet?
Hans
: ‘Andere agenda’s gingen voor en ieder ging zijn eigen weg. Ook het gezinsleven nam een steeds belangrijkere rol in.’

EXit: Voor dit concert doen jullie een beroep op de vocale bijdragen van Joke Derre, Berth Van Poucke en Karen Vanhulle. Zorgt deze girl power dat de songs van Lemon nog meer tot hun recht komen?
Hans
: ‘Aangezien de liedjes nooit met backing vocals werden opgenomen, drong zich eigenlijk een heel nieuwe bewerking op die vaak een andere klankkleur teweegbrengt. Ook dat was een zoektocht en een evenwichtsoefening tussen de originele Lemon-sound en een nieuwe invulling van de liedjes zoals ze bij het publiek bekend zijn.’

EXit: Blikken jullie tevreden terug op het muzikaal parcours van Lemon?
Hans
: ‘Jazeker, we hebben een prachtig parcours afgelegd waar menig muzikant jaloers kan op zijn. We zijn gelukkig met de kansen die we kregen. Met Rock Werchter, meerdere passages op Pukkelpop, Dour, Cactus Festival op ons palmares en een trits goede albums onder onze arm, kunnen we alleen maar tevreden terugblikken.’

EXit: Zat er nog meer in. Hebben jullie bepaalde aanbiedingen afgewezen? Of kansen gemist?
Hans
: ‘Moeilijk te zeggen. Waren we in New York geboren of London, ja… Voor een Belgische band? Ik denk het niet. Als die verloren kansen er al waren, dan zijn we ze al lang vergeten. We waren dan ook altijd zeer realistisch over alles wat ons overkwam.’

EXit: Het concert op 16 november verlangt naar meer… Komt er een vervolg?
Hans
: ‘Het opzet van dit concert was een eenmalig concert. Het is dus een uniek gegeven. Het spijt me voor de mensen die op de wachtlijst staan, maar het concert is hopeloos uitverkocht.’

EXit: Jullie hebben nog een verrassing in petto voor het publiek dat wel een ticket wist te bemachtigen?
Hans
: ‘Klopt, om dit optreden extra in de verf te zetten en onze trouwste fans te bedanken, geven we aan elke toeschouwer een exemplaar van de cd ‘Endless Days’.’ (ADC)

____www.ccbrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: