Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

KAAP maakt AMOK in Brugge

(foto EDM)

Tien dagen hedendaagse en avontuurlijke muziek op bijzondere locaties

Kunstencentrum KAAP – u weet nog, een samengaan van het Oostendse Vrijstaat O. en het Brugse De Werf – verraste hier eind 2016 met het literaire stadsfestival Brutaal. Van 8 tot 17 november dompelen ze nu Brugge helemaal onder in een nieuwsoortig stadsfestival met avontuurlijke muziek als rode draad.  Ze doen dat bovendien in samenwerking met De Stadsrepubliek en heel wat lokale partners. De lat ligt hoog, de verwachtingen ook. Op het menu staan meer dan 50 (vaak gratis) concerten en 200 artiesten van allerlei pluimage in een keur aan bijzondere locaties.

EXit: Is AMOK een nieuw muziekfestival?

Pieter Koten (muziekprogrammator KAAP, curator AMOK): ‘Het is niet louter een muziekfestival. We zien AMOK als een stadsfestival of meer nog als een nieuw visitekaartje van KAAP. Het klopt wel dat we vertrekken vanuit muziek. We willen de binnenstad echt besmetten met muziek, in al zijn vormen en gedaantes. De klemtoon ligt hierbij op hedendaagse en avontuurlijke muziek, die we selecteren op basis van een grondige prospectie. We nodigen artiesten uit die we zelf spannend vinden en waarvan we overtuigd zijn dat een groter publiek ze moet horen. Maar tegelijk gaan we ook een stap verder en leggen we een link met andere disciplines. Zo zijn er ook lezingen en performances.’

EXit: U noemt de stad zelf ook ‘de curator’ van AMOK.

Koten: Ja, dat klopt. Als kunstencentrum willen we meer dan ooit een dialoog aangaan met de stad en met artiesten die samen met ons Brugge willen verbeelden. Van bij het begin lag het daarom meteen voor de hand: de stad zou en moest ons kader zijn. Ons speelveld voor deze eerste editie vormt De Stadsrepubliek, een bruisende buurt in het hart van de stad waar heel wat partners de krachten bundelen om een creatieve wijk te ontwikkelen. En belangrijker: we willen ons ook laten inspireren door de verhalen van de stad.’

EXit: KAAP staat dan wel aan het roer, maar jullie werken samen met verschillende lokale partners. Hoe vullen jullie dit in?

Koten: ‘Er is in eerste instantie een nauwe samenwerking met De Republiek en alle organisaties die daar huizen. Niet alleen maakten ze ons wegwijs in De Stadsrepubliek, we hebben ook samen met hen een aantal concepten ontwikkeld. Zo gaan we met Handmade in Brugge onder de noemer Handmade Sounds op zoek naar de link tussen klank en creatieve ambachten. Maar er zijn nog meer allianties. Samen met Lumière brengen we een film met live muziek, met Cactus Muziekcentrum presenteren we drie unieke bands in De Biekorf en het Conservatorium zet een laatste maal voor de verbouwing zijn deuren open voor het publiek. En we geven ook ruimte aan niet-professionele partners. Zo zal het jonge Brugse collectief IKE in De Tank een avond organiseren rond elektronische muziek, waarmee we ons focussen op een jonger publiek.’

EXit:  Staan er namen op de affiche die een belletje doen rinkelen?

Koten: ‘Zeker. Actrice en muzikante Liesa Van der Aa komt met haar nieuwe voorstelling  Court of Choice naar Brugge. Hiervoor transformeert ze het podium van de Stadsschouwburg in een tennisveld. De Beren Gieren, misschien wel het beste pianotrio van ons land, viert hun tiende verjaardag met een concert in de Sint-Jakobskerk. Chantal Acda gaat voor haar nieuwe productie aan de slag met teksten van Josse De Pauw. Maar er zijn natuurlijk ook heel wat ontdekkingen te beleven. Zelf kijk ik echt uit naar het concert van de Amerikaanse klarinettiste Angel Bat Dawid, die spirituele muziek brengt in de geest van Sun Ra. En ik ben bijzonder fier op het feit dat we het NYX Electronic Drone Choir uit Londen voor het eerst in België zullen presenteren. De manier waarop we met hen samenwerken, toont voor mij ook de meerwaarde aan van een project als AMOK. Niet alleen brengen ze een concert, ze gaan ook samenwerken met lokale muzikanten en geven een gratis workshop rond de vrouwelijke stem.’

EXit: De locaties krijgen een hoofdrol toebedeeld.

Koten: ‘Klopt, AMOK is immers ook een locatiefestival. We willen elk project presenteren op de best mogelijke plek. Alleen zo creëren we een optimale context, voor zowel de artiest als het publiek. Een mooi voorbeeld hiervan is het concert van het Nederlandse ensemble Ikarai. Zij hebben een muziekvoorstelling gecreëerd rond de legendarische Rumble in the Jungle, de bokswedstrijd tussen Muhammad Ali en George Foreman in Kinshasa. Wij brengen dit project in de historische turnzaal van Howest, waar we een boksring in het midden zullen plaatsen. Zelf trekken we er ook op uit. We palmen met KAAP tien dagen lang ‘pop-up’ gewijs een locatie in voor concerten, lezingen en een tijdelijke vinyl-hop. Dit doen we aan de overkant van De Republiek, in een pand pal boven de oude Cactus Club.’

EXit: Ik lees: ‘AMOK moet een jaarlijks terugkerend festival worden’.

Koten: ‘Ja, met deze eerste editie planten we een zaadje. Tijdens de vele gesprekken en ontmoetingen de voorbije maanden merkten we een grote gulzigheid op bij veel stadsgebruikers. We durven daarom nu al te hopen dat AMOK een jaarlijks terugkerend gebeuren wordt. Volgend jaar zal AMOK uitmonden in het tweejaarlijkse festival Jazz Brugge. Zo krijgen we er automatisch met het Concertgebouw een waardevolle partner bij die op zijn beurt vernieuwende impulsen wil geven aan de kunsten aan het culturele leven in Brugge. Het is mijn absolute droom dat we ons in de toekomst nog dieper kunnen nestelen in de stad, dat we nog meer partners kunnen verzamelen om samen met ons AMOK te maken.’ (LF)

 

AMOK van 8 – 17 november

http://www.amokbrugge.be

 De blikvangers

Amokathon: muziekmarathon met twaalf gratis concerten op de openingsavond

Sonic Bikes: de Britse geluidskunstenares Kaffe Matthews maakte een nieuwe compositie in en over Brugge, die je zelf al fietsend door de stad kan afspelen

Female Voices: avond rond de vrouwelijke stem in de Ryelandtzaal met onder meer Chantal Acda en NYX Electronic Drone Choir

Handmade Sounds: parcours langs verrassende locaties. Wat is de link tussen geluid en creatieve ambachten?

De Beren Gieren: verjaardagsconcert met veel nagalm in de Sint-Jakobskerk

Liesa Van der Aa: een muzikale tenniswedstrijd in de Stadsschouwburg (LF)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: