Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Theatergroep Eurowash is een voedingsbodem voor jong talent’

’(foto JohanVandenbussche)

 Theatergroep Eurowash is ondertussen drie jaar aan het werk in Brugge. Het gezelschap bestaat uit een groep enthousiaste jonge theaterliefhebbers die elke keer uitpakken met een eigen geschreven creatie. Dit seizoen spelen ze op 9 en 10 november in Daverlo Oh my God!!, een verhaal over goden en hun creaties.

 EXit: Vanwaar een stuk over goden?

Johan Vandenbussche: ‘Oh my God!! is eigenlijk één groot ‘Wat als’ verhaal. Het startpunt van alles was de vraag: ‘Wat als de goden echt bestonden?’ En, dan nog meer specifiek, wat als de goden niet goed, maar door en door slecht waren? Wat als ze echte egoïsten en narcisten waren? Wat gebeurt er dan? Komt daarbij dat de goden onsterfelijk zijn en dus alles al hebben meegemaakt. Hun leven is zo saai. Ze vervelen zich te pletter, tot op een dag een van de goden beslist om mensen te maken. Die worden naar hun eigen beeld geschapen. Ze zijn zo slecht, dat ze elkaar zelfs gaan uitmoorden.’

EXit: Klinkt wreed?
Vandenbussche: ‘
Klopt, maar we trekken alles tot in het absurde door, wat het heel grappig maakt. Oh my god!! is een heel licht, vlot en fris stuk. Elke god belichaamt één van de zeven hoofdzonden. Er zijn negen acteurs. Daarom hebben we nog twee extra pittige hoofzonden gecreëerd (lacht). Daarin zit de humor, maar ze zit ook in de tekst, in de beweging en in de manier waarop de mens in beeld wordt gebracht. Ook de wijze waarop de acteurs met het publiek spelen, zorgt voor heel leuke, verrassende wendingen.’

EXit: De acteurs schreven mee aan het stuk?
Vandenbussche:
‘We kiezen met Eurowash telkens bewust voor een eigen creatie. De grote verhaallijn ligt op voorhand vast en daarmee gaan we samen de vloer op. We gaan rond het verhaal improviseren, brainstormen en schrijven. Zo groeien we naar een stuk toe. Ik houd enorm van die manier van werken. Acteurs vinden het bovendien leuk om hun eigen personage mee te ontwikkelen. Als regisseur kun je op die manier dan weer alle acteurs een mooie rol geven.’

EXit: Je werkt altijd met jongeren?
Vandenbussche:
‘Eurowash is inderdaad ontstaan als een investering in jongerentheater. In Brugge zijn die zeldzaam. Het feit dat we elk jaar met een mooie groep acteurs de scène vullen, bewijst ook de nood aan dit soort initiatieven. De meeste acteurs zijn Bruggelingen. Er zijn er die eerder al schooltoneel deden, een opleiding volgden aan het Conservatorium, maar er zijn ook liefhebbers die graag hun eerste stappen op de planken willen zetten. Eurowash is een heel flexibele groep. Er komen elk jaar nieuwe gezichten bij.’

EXit: Opzet geslaagd, want volgend jaar pakt een van de acteurs uit met een eigen stuk?

Vandenbussche: ‘Een van onze jongeren, Wouter Lust, schrijft, samen met Bram Vanseveren, nu aan een eigen creatie. Die is ondertussen geselecteerd voor een nieuw jongerentheaterfestival van Opendoek vzw volgend jaar in Aarschot. We gaan samen op zoek naar zes acteurs om het stuk te spelen en brengen het volgend jaar ook in Daverlo. Dat dit soort nieuwe creaties ontstaan, bewijst dat Eurowash een vruchtbare voedingsbodem is voor jong theatertalent.’ (SD)

9 en 10 november om 20 uur, Zaal Daverlo (Assebroek), tg.eurowash@gmail.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: