Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dirty 5 schrijft het fictieve relaas van Johnny Browneyes

 De blues is in town en meer bepaald op zaterdag 2 november in de prachtige zaal van De Kelk (Langestraat 69), want dan staat het vijftal van Dirty 5 er op het podium. Jan Bruynooghe (zang/gitaar), Stefan Gulinck (gitaar), Thomas Vandenabeele (mondharmonica), Jean-Marc Gesquiere (drum) en Wolf Everaert (bas) hebben iets te vieren: de geboorte van de nieuwe cd ‘Travelling Shoes’. Iedereen is welkom op de bluesy babyborrel!

EXit: Waar mogen we Dirty5 situeren?

Wolf Everaert: ‘We gaan voluit voor een brede, open minded benadering van rootsmuziek, al delen we met zijn allen een sterke voorliefde voor de blues, zonder ons per se in een bepaalde hoek te laten drummen.’

Jan Bruynooghe: ‘We maken onze playlist boeiend en gevarieerd door te putten uit de vele stijlen die tegen de blues aanleunen. Soms halen we de mosterd bij legendes als Robert Johnson of Sonny Boy Williamson, soms bij ietwat jongere gitaarhelden als John Mayer. Ook The Doors of Lenny Kravitz zijn voor ons interessante inspiratiebronnen. Andere genres zoals funk, soul, rock of americana kunnen ons evenzeer bekoren’

Stefan Gulinck: ‘Met dit breed spectrum aan invloeden entertainen we een breed publiek. Ons strakke samenspel wordt gesmaakt door behoorlijk wat muziekliefhebbers, mogen we wel stellen. Ons respect voor het moedergenre heeft al menig puristenhart veroverd.’

EXit: Jullie schrijven eigen songs met een verhaal.

Jean-Marc Gesquiere: ‘Als je – na een goede vier jaar samen op pad – op elkaar ingespeeld bent, ontstaat er een dynamiek in de band waardoor je ook tijdens het improviseren steeds gemakkelijker gaat samenspelen en structuren en melodieën exploreert. En plots voel je dat de tijd rijp is voor eigen nummers.’

Wolf: ‘De meeste tracks die we voor het album ‘Travelling Shoes’ hebben geschreven, zijn bijna organisch gegroeid uit een tekst, een groove, een sfeer of een melodielijn die we vervolgens uitwerkten tot fijne songs die samen zowel muzikaal, tekstueel als qua sfeer een verhaal vertellen.’

Thomas Vandenabeele: ‘Onze nieuwe cd ‘Travelling Shoes’ bevat een eigenzinnige cover van Tom Waits, een eigenzinnig artiest voor wie we veel respect hebben. Zijn song ‘Down in the Hole’ brachten we voor het eerst live tijdens de Brugotta Tom Waits tribute eerder dit jaar in de Koninklijke Stadsschouwburg.’

EXit: De figuur van Johnny Browneyes staat centraal op jullie cd?

Jan: ‘’Travelling Shoes’ is het fictieve relaas van de zwervende Johnny Browneyes die halsoverkop valt voor de liefde van zijn leven. De songs verhalen over hoe hij zichzelf verliest en samen met haar zijn stapschoenen, maar ook zijn wilde haren opbergt. Het is een verhaal over hoe hij bijna kapotgaat,  maar uiteindelijk toch zijn demonen bezweert, zichzelf terugvindt en dan weer op pad gaat. How blue can you get?’

EXit: Jullie brengen zowel cd als de vinylplaat in eigen beheer uit?

Stefan: ‘’Travelling Shoes’ werd opgenomen in de befaamde Studio Crescendo in Genk. Het album komt inderdaad uit op cd én vinyl. We verwachten de bluesliefhebbers op zaterdag 2 november in De Kelk.’ (ADC)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: