Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Houdt u van klassiek (met aperitief)?

(foto EDM)

 

Op zondag 27 oktober viert de Brugse concertenvereniging ‘De Negen Muzen’ haar 40ste verjaardag met een jubileumconcert – met onder meer Barthold Kuijken en Bruggeling Ewald Demeyere – in hun nieuwe stek: het tuinpaviljoen van De Brug in de Hauwerstraat 3A. Een nieuwe zaal, een goede akoestiek en een jaarprogramma met vijf bijzondere concerten: De Negen Muzen gaat een nieuwe toekomst tegemoet.

‘Aperitiefconcerten’ is wellicht de enige concertvereniging in Brugge die kan terugblikken op een langlopend bestaan. Hun formule is dan ook vrij eenvoudig en zeer toegankelijk: een concert van één uur, gevolgd door een aperitief, een hapje en wat bijpraten. Netwerken heet dat vandaag.

Stichter en initiatiefnemers Roland Annys en Gerda Callant startten dit verhaal op 1 april 1979 in een achterafzaal van café Het Oud Handbogenhof in Sint-Gillis. Enkele maanden later al vond het eerste concert plaats. De leden van de vereniging kregen alle praktische taken voor de voeten geschoven. Van bij de start daagden gemiddeld vijftig muziekliefhebbers op, maar dat aantal groeide snel aan tot gemiddeld 120. Eventjes dreigde er roet in het eten toen een concurrerende concertvereniging de naam Aperitiefconcerten claimde, een zaak die snel juridisch spaak liep.

De programmering sloeg meteen aan bij een trouw publiek, met dank onder meer aan figuren als Robrecht Dewitte, de oprichter van Musica Antiqua (nu MAfestival) die elk jaar de laureaat van zijn muziekwedstrijd aanbood. De concerten hadden soms een vreemde bezetting zoals een baskwartet met vier contrabassen of een concert met jachthoorns, succes verzekerd.

In 1989, tien jaar na de oprichting, stond een vernieuwd bestuur klaar met onder meer Wilfried Deroo (ex-directeur van het Brugse Conservatorium) en Boudewijn Laleman. En weer was er de zoektocht naar een nieuwe zaal die leidde naar ‘De Zeven Torentjes’, een verhaal weliswaar ook van korte duur.

Excentrieke pianist

Een jaar later vond men onderdak in het Academie Hotel in de Wijngaardstraat. Daar noteerde Aperitiefconcerten het meest memorabele concert uit hun (toen nog) jonge geschiedenis: de heel excentrieke pianist Pierre Volondat, zeven jaar eerder de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd. Met 300 bezoekers zorgde dat voor een recordbezetting.

Helaas moest in 1992 alweer uitgeweken worden naar een nieuwe locatie en die leidde naar het Crown Plaza Hotel op de Burg, een locatie waaraan ook wat nadelen verbonden waren.

Vandaag vindt Aperitiefconcerten plaats in het nieuwe bouwproject ‘De Brug’ in de Hauwerstraat, het voormalige politiekantoor. Ze organiseren vijf concerten per seizoen, telkens op de vierde zondag van de maand. Die vinden plaats in het tuinpaviljoen achter De Brug, een nieuw ‘Centrum voor het Vrije Denken’ dat de Brugse vrijzinnige verenigingen verenigt. (LF)

  

Het volgende concert vindt plaats op 24 november (met gitarist Yves Storms). Kaarten in voorverkoop bij muziekhandel Rombaux (Mallebergplaats 13-15) of telefonisch op 050-33 25 75. Tickets kosten 15 euro in vvk (aan de deur 17 euro) en zijn gratis voor kinderen onder de 8 jaar.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: