Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Zo vier je feest met klassieke muziek

 

(foto Tim Theo Deceuninck)

Op zaterdag 26 oktober viert Brugge andermaal het jaarlijkse Iedereen Klassiek, hét feest van de klassieke muziek in de stad. Klara, Concertgebouw Brugge en Brugge Plus (i.s.m. het stedelijk Conservatorium), Stad Brugge en tal van andere Brugse partners slaan daarvoor de handen in mekaar. Iedereen Klassiek is daarmee een muziekfestijn voor iedereen. Blikvanger voor jong en oud is dit jaar de Torhoutse rapper Brahim die iets in petto houdt voor de Brugse stadsbeiaardier. Noteer: zo vier je feest met klassieke muziek.

 Klassiek voor al wie zich muzikant voelt

Iedereen Klassiek start de dag traditiegetrouw met een keur aan aria’s en koralen om mee te zingen. Verkies je een ander instrument dan je eigen stem, dan biedt de Sound Factory (Concertgebouw) soelaas. Op de Markt blaast een gigantisch tromboneorkest van 200 trombones (uit kunststof) een muzikaal feest op gang. In de voormiddag is er een korte gratis workshop waarbij je onder leiding van Mr. pBone himself een eenvoudig deuntje leert spelen. MNM-presentator/zanger Brahim en stadsbeiaardier Wim Berteloot krijgen ook een rol in dit muzikale verhaal. (Noot: vooraf inschrijven voor de workshop is nodig via info@bruggeplus.be, voorkennis of ervaring niet.)

Klassiek voor de jongste generatie

Ook families worden in de watten gelegd, met verkleedpartijtjes met pruiken en pofbroeken à la Mozart, knutseltafels en speelhoeken in de Lantaarntoren van het Concertgebouw of een swingend familieconcert met het Ebonit Saxofoonkwartet.

Klassiek voor shoppers en foodies

Iedereen Klassiek Boetiek, de queeste naar de Brugse etalage met het zwierigste klassieke jasje gaat verder. Stem zelf via brugge.be/etalage op je favoriete winkelraam-met-Beethovenflair en maak kans op een cadeaubon. In De Republiek heerst de piano, met jonge virtuozen Mirek Coutigny en Fulco Ottervanger in een verrassend decor. Je vindt er ook de luisterinstallatie Oorveeg van Benne Dousselaere & Thomas Smetryns.

Klassiek voor genieters

Beloofd: Scandinavisch vuurwerk door vaste gast Brussels Philharmonic of sluimermuziek in de kloosterkapel van de Godelieveabdij. Proef van de uitzonderlijke mix van Indiase raga’s, Arabische melodieën en melancholische stemmingen van Marin Marais of ontdek de mannen die het hart van Clara Schumann wisten te veroveren.

 Klassiek voor avonturiers

Het Sphⱻre Trio belooft percussie én spektakel. Het Ataneres Ensemble gaat voor Muziek bij Markante Momenten. Samen met videografe Karen De Meyer brengt het een audiovisuele terugblik op de 20e eeuw. Alle zintuigen worden verwend tijdens het ‘Op rozen’-programma, terwijl ‘Rien à voir’ in de Sint-Jakobskerk de zintuigen voorbij gaat. Karl Meesters wordt immers langzaam blind en vertelt over zijn tocht van vallen en opstaan. Het Vlaams Radio Koor vult aan waar woorden te kort schieten, met muziek. Een concert van zien, nog meer horen en vooral: voelen.

Klassiek aan huis

Niet iedereen heeft de kans om op 26 oktober naar de Brugse binnenstad af te zakken. Daarom laten geëngageerde ensembles Traffik Klassik, Duo Adentro en Artis Dulcedo noten waaien in centra voor zieken en zorgbehoevenden. Radiozender Klara volgt de feestelijkheden van Iedereen Klassiek op de voet en brengt ze de huiskamer binnen. (LF)

Belangrijk: Iedereen Klassiek is een gratis evenement. Plaatsen kunnen niet op voorhand gereserveerd worden (met uitzondering van de trombone-workshop). Er is toegang tot de activiteiten voor zover er plaats is. Op sommige locaties is het aantal plaatsen beperkt.

http://www.klara.be/iedereenklassiek

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: