Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Verleiding! Moord! en Liefde! in Mozarts Don Giovanni

(foto Evelien Van Rijn)

Zo vaak pakt het Concertgebouw niet uit met een grote opera, maar dit gemis wordt nu goedgemaakt met een dubbelslag op 18 en 19 oktober. Niet te missen deze Don Giovanni met een toporkest en top-uitvoerders.

 De story Don Giovanni is wijd en zijd bekend. Een gewiekste verleider die zijn verdiende loon krijgt, daar houden we van. In de handen van Mozart en librettist Lorenzo da Ponte werd het verhaal van deze don juan éen van de grootste opera’s in de muziekgeschiedenis. In Concertgebouw Brugge maken een droomcast en een legendarisch orkest zich op voor een concertante uitvoering (‘opera zonder poppenkast’) van dit spannende drama.

Wervelende muziek

Het Weense wonderkind gaat in deze opera met verve alle boekjes te buiten. Op hoogst geraffineerde wijze vermengt hij de ‘opera seria’-stijl van de hogere klasse met de komische ‘opera buffa’ die voor het gewone volk bedoeld was. Personages als Elvira, Anna en Ottavio krijgen lyrische muzikale passages toebedeeld, terwijl speelse melodieën de karakters van Zerlina, Leporello en Masetto verklanken. Het grote dansfeest op de bruiloft van Zerlina vormt een bijzonder staaltje van Mozarts muzikale vernuft. Heel ingenieus schrijft hij door de zang heen voor elk wat wils: een menuet voor de adel, een snelle dans waarop Don Giovanni nota bene de bruid zelf wil paaien en een volksdans waarop de bruidegom zijn dansbenen toont.

 

Een wijze moraal

Genieten van de liefde en het leven, zonder je te bekommeren om de stoet van gebroken harten die je achterlaat; het is even verdorven als aantrekkelijk. Maar de kruik gaat zo lang te water tot ze barst. Mozart en Da Ponte laten hun protagonist genadeloos ten onder gaan. Wie laatst lacht, best lacht, zo leren zowel Don Giovanni als het publiek.

Supersterren in spe

Elk muzikaal genre heeft zo zijn absolute vedetten, en deze uitvoering van Mozarts meesterwerk wordt gedragen door zo’n onbetwist dreamteam. Jonge, verrukkelijke stemmen als André Morsch, Paula Murrihy of Katharine Dain staan op de rand van hun wereldwijde doorbraak. Zo jong als de solisten zijn, zo ervaren is het orkest (‘Orkest van de Achttiende Eeuw’) dat hen begeleidt. (HP/LF)

vr 18 & za 19 oktober om 19.30 uur / Concertzaal Concertgebouw Brugge

Orkest van de Achttiende Eeuw / Mozart. Don Giovanni

Jongeren t.e.m. 26 jaar betalen slechts 7 euro voor hun ticket.

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: