Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Drummer Kobe Gregoir invites in De Werf

 

Onder de vleugels van KAAP mag de jonge Brugse drummer Kobe Gregoir (24) de affiche voor een volledige concertavond samenstellen, waarbij drie verschillende bezettingen aan bod komen . Kobe koos er onder andere voor een aantal jonge bevriende muzikanten uit de Haagse jazzscene naar Brugge te brengen. Een proevertje van wat zich op jazzpodia afspeelt in de bestuurlijke hoofdstad van Nederland kan men op vrijdag 18 oktober gaan beluisteren in De Werf. Daarnaast heeft KAAP met nog twee concerten in De Werf een goedgevulde affiche voor de maand oktober.

 

Kobe Gregoir was een erg prille tiener toen het muziekvirus zich onder zijn huid nestelde. Na de plaatselijke jeugdmuziekschool in Assebroek trok hij op zijn vijftiende naar de Kunstacademie van Knokke waar – lang voordat zoiets in het Brugs Conservatorium geduld werd – jazzdocenten aan de slag waren. Daarna zette hij zijn opleiding verder aan de kunsthumaniora MUDA (Gent) en liet zich daar in zijn verdere ontwikkeling begeleiden door muzikanten die zich inmiddels al stevig op het pad van de ervaring bevonden : Lander Gyselinck, Lionel Beuvens, Bruno Catellucci, Antoine Pierre…

Den Haag vandaag

Sinds september 2015 studeert Kobe aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij laat er zich verder opleiden door Erik Ineke, Felix Schlarmann, Stefan Kruger. Het is in die Haagse biotoop dat Kobe kennismaakte met een paar jonge muzikanten die ondertussen al onder de naam Sitting Horns het podium opzochten. Componist/saxofonist Kasper Moliin (Denemarken) neemt in deze band het voortouw. Daarnaast vinden we Simon Kalker (NL) op contrabas, Magnus Baugis (Letland) op trompet en op vocals, en Ukko Heinonen (Finland) op tenor sax. Deze laatste prominent aanwezig op het podium : de ‘Peter Sagan’ van de sax mag ik graag over hem denken, omwille van de combinatie van streven naar professionaliteit, ongedwongen speelsheid en een vleugje aanstekelijke nonchalance. Sitting Horns was al een aantal keer te gast in 27b flat in Brugge, op 9 maart jongstleden nog ter gelegenheid van de release van hun eersteling ‘Horns that sit’. Deze jonge band met groeimarge opent de concertavond.

Na Sitting Horns is het de beurt aan het Claudio jr. De Rosa 4tet. De uit Napels afkomstige saxofonist De Rosa releaste in mei 2017 de in Nederland opgenomen eersteling ‘Groovin’Up!’ (Incipit Records). Een paar muzikanten die deze opname mee tot stand brachten delen het podium voor dit concert in De Werf om te komen tot een kwartet dat een afwisseling van lyrische en dynamische momenten belooft.

Afsluiten doen we met het Bruteleiir Collectiif, een sextet samengesteld uit jonge Belgische, Franse en Nederlandse jazzmuzikanten : Ambroos De Schepper (altsax), Sylvain Debaisieux (tenorsax), Pierre-Antoine Savoyat (trompet), Simon Groppe (piano), Matteo Mazzu (bas) en – de link naar Nederland – Denis Baeten (drums), allen twintigers. Te ontdekken jeugdig enthousiasme!

Het verscheiden van de tijd
Enkele dagen daarvoor, op woensdag 16 oktober, krijgt De Werf het Giovanni Guidi Quintet over de vloer. In maart van dit jaar werd op het ECM-label het album ‘Avec le temps’ uitgebracht, een titel verwijzend naar het gelijknamige nummer dat in 1969 door de toen al 53-jarige Léo Ferré gecomponeerd werd, en dat als melancholisch onderwerp het verscheiden van de tijd heeft en het verlies dat dit met zich meebrengt. Naast Giovanni Guidi op piano vinden we Francesco Bearzatti op sax, Roberto Cecchetto op gitaar, Joe Rehmer op contrabas en Joao Lobo op drums. Naast de interpretatie van het titelnummer van Ferré hoort u op deze concertavond eigen werk van de 34-jarige Guidi zelf. In het nummer Tomasz wordt hommage gebracht aan de vorig jaar op 76-jarige leeftijd overleden Poolse trompettist Tomasz Stanko.

Tot slot is het ook uitkijken naar vrijdag 25 oktober. Dan komen niemand minder dan Dave Douglas (trompet) en Uri Caine (piano) in duo naar De Werf. Twee kleppers van formaat die ongetwijfeld in de kortste keren zullen zorgen voor een uitverkocht huis.(RUDI VANMARCKE)

http://www.kaap.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: