Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Reba Malin: ‘Een mix van stijlen’

(foto EDM)

 

Reba Malin: onthoud die naam en pik eens een concertje mee als deze (redelijk) versbakken groep rond zangeres Floor Vanden Bussche in de evenementenkalender voorkomt. Op vrijdag 11 oktober bijvoorbeeld, want dan treden ‘Flo en de boys’ op in het mooie zaaltje van de Snuffel in de Ezelstraat.

Reba Malin was tot voor kort de band van zangeres/gitariste Floor Vanden Bussche en drummer Dirk Defauw, maar sinds enkele maanden zijn de rangen versterkt met bassist Stefan Taveirne (die we ook kennen van Cosy Corner) en gitarist Matthias Rosseel (vroeger ook actief in The Mood of Steffi en de folkgroep Donder in ’t hooi). ‘We zijn gestart met twee, maar het is altijd de bedoeling geweest om er een full band van te maken’, zegt Dirk. ‘Klopt’, vult Floor aan. ‘We hadden ook nood aan een ruimere bezetting. We speelden vroeger al eens op plaatsen waar het podium te groot was voor ons twee. De nummers van Reba Malin zijn immers niet alleen geschreven om in een akoestische versie gebracht te worden.’

EXit: Hoe zou je je groep verkopen?

Floor Vanden Bussche: ‘Moeilijke vraag, hoor. Op onze muziek kun je niet meteen een stempel kleven. Misschien iets in de trant van ‘rock meets souls meets…’.’

Stefan Taveirne: ‘…jazz meets een beetje blues en indierock… Ik was overtuigd na de eerste repetitie en ben blijven plakken. Het klonk te goed om deze groep zomaar te laten liggen.’

Matthias Rosseel: ‘Met onze set kunnen we op Gent Jazz spelen, maar evengoed ook op Rock Werchter. Het is een mix van stijlen. Het zijn eigen nummers, maar we hebben geen hokje ter beschikking om ze in te steken. We hebben onze sound ook nooit op voorhand bepaald. We spelen gewoon en we zien wel waar een bepaald nummer strandt.’

EXit: Geldt de songtekst als bepalende factor?

Floor: ‘Het is vooral de sfeer die belangrijk is. Muziek is voor mij meer dan alleen maar woorden, alhoewel ik veel tijd spendeer aan het schrijven van mijn teksten. Samen zoeken we altijd naar de juiste sfeer van de song.’

EXit: Waarover gaan jouw liedjes?

Floor: ‘Ik heb een hekel aan platte teksten als ik naar muziek luister, dus ik leg de lat voor mezelf graag hoog. De inhoud? Over de alledaagse dingen des levens, de strubbelingen van het leven. Mijn teksten vertrekken bijna allemaal vanuit een biografisch standpunt, maar gaandeweg ontwikkelen ze zich naar een song die voor velen herkenbaar is.’

Matthias: ‘Ik luister niet meteen naar de tekst, mijn gehoor spitst zich eerst toe op de melodie. De structuur van het nummer moet eerst goed zitten. We beginnen met een kapstok en hangen er achteraf de jassen aan.’

Stefan: ‘We hebben zelden een nummer klaar tijdens een repetitie. De ruwbouw is misschien af, maar week na week sleutelen we eraan tot het goed zit. Floor heeft een unieke stem en daar willen we geen muur van lawaai rond breien. We spelen in functie van het geheel.’

Matthias: ‘Als je een nummer de hele avond in het repetitiekot hebt gespeeld, kun je daar niet objectief naar luisteren. Moet je even laten rusten.’

 EXit: Reba Malin: die naam moet je toch eens verklaren, Floor.

Floor: ‘Ik wou niet optreden onder mijn eigen naam, want Vanden Bussche vind ik totaal niet geschikt als groepsnaam. Ik heb een tijdje in Canada gewoond en daar konden ze mijn naam ‘floor’ niet uitspreken zonder in lachen uit te barsten. Ik wilde niet dat ze met mij de ‘vloer’ aanveegden, dus heb ik daar dan maar Flo gebruikt. Dat was simpeler. Voor de bandnaam schuif ik mijn eigen naam wel aan de kant en heb ik twee andere delen samengevoegd. Malin is een veel voorkomende Zweedse meisjesnaam en Reba is geïnspireerd op de Amerikaanse zangeres Reba Neil McEntire die al sinds eind de jaren 70 bekendstaat als The Queen of Country Music. Klinkt toch goed, hé?’

EXit: Je straalt ambitie uit met Reba Malin, Floor!

Floor: ‘Na ons optreden in de Snuffel, is het de bedoeling om enkele nummers in de studio in te blikken zodat we een mooi visitekaartje in handen hebben. Je hebt gelijk als je zegt dat we ambitieus willen zijn, want ik wil graag investeren in mijn band. Graag pikken we volgend jaar mooie concerten op mooie locaties mee. Ook festivals schuwen we niet.’

Stefan: ‘Zonder pretentieus te willen zijn: we zijn niet van plan om het coverbandcircuit af te lopen. We zijn immers géén coverband. We willen wel zoveel en zo ver mogelijk gaan spelen. Met ‘eigen’ muziek moet je andere plaatsen zoeken om te spelen. Dat is onze ambitie met Reba Malin.’ (ADC)

http://www.snuffel.one

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: