Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Symposium over ‘geniale alleskunner’ Leonardo da Vinci in historische setting

 

In 2019 is het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo da Vinci het tijdelijke met het eeuwige heeft gewisseld.  De veelzijdige kunstenaar is alvast nog niet vergeten: op zaterdag 5 oktober 2019 (14 uur) vindt er in Hof Bladelin (Naaldenstraat 19) het symposium ‘Reiken naar de eeuwigheid met Leonardo da Vinci’ plaats.

Op donderdag 2 mei 2019 was het precies vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo da Vinci (1452-1519) op 67-jarige leeftijd stierf in de armen van een Franse koning. Het was het zachtmoedige einde van een veelzijdig kunstenaarsleven dat vol zat met visionaire ideeën en uitvindingen. Naar aanleiding van die vijfhonderdste sterfdag organiseert de vzw Lectorium Rosicrucianum een Leonardo-symposium in Hof Bladelin. Die locatie is niet toevallig gekozen, want op die plaats zijn nog verbindende sporen te zien met een mecenas van da Vinci, Lorenzo de Medici. Tussen Brugge en het Italiaanse Firenze bestonden indertijd zowel handels- als spirituele krachtlijnen, die voor de De Medici’s een kenmerkend fenomeen waren.

‘Da Vinci hanteerde kunst als een ervaringswetenschap, waardoor hij mens en wereld nader probeerde te doorgronden’, zegt Eddy Matten. ‘Niet voor niets noemde hij zich een leerling van de ervaring. De Da Vinci Code kennen, betekent niet dat we de code hebben om Da Vinci te kennen. Neem alleen al het feit dat hij zijn beroemdste werk, de Mona Lisa, overal waarheen hij verhuisde met zich meenam en als nooit voltooid beschouwde. Welke Leonardo da Vinci is dat? De inleiders brengen Leonardo tot leven in zijn onbeperkte veelzijdigheid als een klassieke ‘uomo universale’, een geniale alleskunner. Voor hen is Leonardo een klokkenluider van een nieuwe tijd, die bijna iedere dag van zijn welbestede leven grens­overschrijdend heeft ingevuld. Hij was de belichaming van de lente van het Europese zelfbewustzijn, een lente die vijfhonderd jaar later nog steeds voortduurt.’

Inschrijven via info@rozenkruis.be of via sms 0032 494 894895 (Katrien Depoorter)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: