Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Beleef de Koninklijke Stadsschouwburg ‘Van kop tot teen’

 

Het programma van Cultuurcentrum Brugge staat dit najaar in het teken van 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg. Als eerbetoon wordt de schouwburg gedurende het weekend van 5 en 6 oktober volledig opengezet voor het publiek tijdens het performancefestival ‘Van kop tot teen’. Elke voorstelling van het festival is een zelfgekozen route doorheen het gebouw met een bijzondere performance op een unieke locatie. ‘We willen de magie van het theater tot bij het publiek brengen’, zegt medeorganisator Lore Missinne.

 Lore Missinne: ‘We palmen de stadsschouwburg volledig in, van de kelder tot de nok van de zolder. Samen met Michel Dewilde, mijn collega met wie ik het festival op poten heb gezet, zijn we bewust op zoek gegaan naar kunstenaars die werken op de snijlijn van beeldende kunst, dans en theater. Zo konden we een mooie cohesie vormen die buiten alle traditionele vakjes valt.’

EXit: Het eerste deel van het festival bestaat uit vier verschillende voorstellingen?

Lore: ‘De bezoeker kiest zelf een route uit een van de vier voorstellingen, die telkens op een verschillende locatie plaatsvindt. Bij de eerste route neemt kunstenaar Emilio Lopez Manchero je mee op een ontdekkingstocht doorheen de Stadsschouwburg. Tijdens die groepsperformance, ‘Trying to be’, meet elke deelnemer zichzelf een personage aan, compleet in kostuum en maquillage. Route twee leidt naar de kelders van het gebouw waar het jonge Gentse Collectief Elan(d) met ‘Loving is Allowed’ een visuele voorstelling brengt, met koptelefoon, als theatrale ode aan het feest waar mensen elkaar ontmoeten. Het jonge talent van Academie Kunsthumaniora Brugge loodst je doorheen de derde route aan de hand van een theaterparcours en in de houten zolder van de schouwburg transformeert kunstenaar Joris van Oosterwijk met ‘Stamping’ je lichaam in een levensgroot kunstwerk tijdens route vier.’

‘Aangezien elke voorstelling anders is en je er ook maar één kan uitkiezen hebben we een langere pauze dan gebruikelijk voorzien. Nieuwsgierigen krijgen zo de kans om hun ervaringen uit te wisselen met elkaar. Enkele leden van het stedelijk Conservatorium zullen de pauze van een streepje muziek voorzien.’

EXit: Voor het tweede deel wordt iedereen op scène uitgenodigd?

Lore: ‘We sluiten de namiddag af met de voorstelling ‘INVITED’ van choreagraaf Seppe Baeyens wiens werk steeds focust op inclusie. Deze keer wil hij het publiek laten proeven hoe het voelt om mee deel uit te maken van een dansvoorstelling. De scenografie speelt in deze voorstelling een belangrijke rol. Met ‘ROPE’, een blauwe verbindende slang van 65 meter, gecreëerd door kunstenaar Ief Spincemaille worden alle deelnemers op een heel speelse manier met elkaar verbonden.’ (LDD)

‘Van kop tot teen’ vindt plaats op zaterdag 5 en zondag 6 oktober. De voorstellingen zijn toegankelijk voor iedereen vanaf 12 jaar. Tickets en info: http://www.ccbrugge.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: