Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kookeet verkent nieuwe paden

(foto EDM)

 

Terwijl u misschien nog aanschuift op zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 september voor de laatste editie van Kookeet in zijn huidige vorm, buigt organisator Brugge Plus zich over een Kookeet-nieuwe-stijl. Wat geweest is – acht succesvolle edities van een culinaire  driedaagse – wordt volgend jaar een nieuw verhaal op een nieuwe locatie. Dit jaar zorgt Dominique Persoone, deelnemer-van-het-eerste-uur, alweer voor een kleine stunt met zijn dessert ‘Gorilla’s in de mist’: voor elk verkocht dessert gaat één euro naar het (bekende) Virungapark van piloot Anthony Caere uit Damme. Persoone wil er een chocoladefabriek oprichten.

Griet De Prest (Brugge Plus): ‘Twee jaar lang vond Kookeet plaats op de Markt. Het initiatief voor een foodfestival kwam van toenmalig schepen van lokale economie Hilde Decleer. Geert Van Hecke (toen van de Karmeliet en nu van Zet Joe*) nam het peterschap op zich nam, wat een overduidelijke kwaliteitsgarantie was. Hij was ook de bedenker van de naam Kookeet.’

‘We wisten niet wat te verwachten op de eerste editie. Het streefdoel was 25.000 bezoekers over de drie dagen. Uiteindelijk zijn we geland op meer dan 50.000 bezoekers. Kookeet was meteen een succes. We groeiden naar 80.000 bezoekers en de Markt werd al snel te klein.’

EXit: Jullie hebben twee keer nieuwe oorden opgezocht?

Griet: ‘’t Zand was op een gegeven moment de ideale plek om meer volk te ontvangen en de veiligheid te garanderen. We zijn dan ook afgestapt van aparte tenten en kozen voor vier grote shelters en de chefs naast elkaar. Dat zorgde voor nog meer sfeer en ambiance onder de chefs. We groeiden intussen naar de 90.000 bezoekers. Een succes dat onze chefs noopte tot ware talent-pairing, want toen gastchef Wout Bru na twee dagen volledig uitverkocht was, ging hij ’s nachts koken in de keuken van Geert Van Hecke, in De Karmeliet. Zo kon hij er op maandag opnieuw staan, met een volledig nieuw gerecht. De derde verhuis in 2015 ging naar het Stationsplein. Kookeet is intussen tot ver buiten Brugge bekend. Het publiek vindt vlot de weg en een doelgericht publiek wordt aangetrokken. De Kookeetformule wordt nu vaak gekopieerd in andere steden.’

EXit: Kookeet staat natuurlijk ook voor topkoks…

Griet: ‘In 2015 hebben we voor een keer uitgepakt met de drie driesterrenchefs van België: Peter Goossens, Gert De Mangeleer en Geert van Hecke. Het Stationsplein werd omgedoopt tot het Geert van Heckeplein. Intussen komen er jaarlijks tussen de 90.000 en 100.000 bezoekers. Sinds we Kookeet op het Stationsplein organiseren konden we al ruim 380.000 bezoekers bekoren en verkochten we ruim 435.000 gerechten. Dat we Kookeet steevast succesvol kunnen doen, hebben we te danken aan de medewerking, inzet en het enthousiasme van de peter van Kookeet Geert Van Hecke, aan Patrick Devos, Dominique Persoone, Filip Claeys en sinds dit jaar ook Peter Laloo die samen deel uitmaken van de werkgroep Kookeet. Daarmee is Kookeet een van de grootste evenementen van Brugge.’ (LF)

http://www.kookeet.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: