Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Musical boordevol intriges en spektakel’

 

 

Op 30 september zal het precies 150 jaar geleden zijn dat de Stadsschouwburg de deuren opende. De allereerste voorstelling was toen ‘Les mousquetaires de la reine’. 150 jaar later laten de twee Brugse musicalverenigingen KotéKoer en Team Jacques er zich door inspireren. Ze starten het feestjaar in stijl met de musical ‘Drie Musketiers’ die een ware hit was in Nederland. Brugge staat voor een unieke samenwerking tussen twee opvallende culturele spelers in de stad.  

 EXit: Hoe is dit bijzondere project ontstaan?
Wout Vandersteene: ‘
Een tweetal jaar terug kwam de directie van Cultuurcentrum Brugge met het voorstel om iets te doen naar aanleiding van 150 jaar Stadsschouwburg. We speelden al enkele jaren met veel succes begin september in hun grootste zaal. We waren meteen enthousiast en kwamen na wat brainstormen uit bij ‘Les mousquetaires de la reine’, het stuk dat precies 150 jaar geleden de Stadsschouwburg opende. Omdat die eeuwenoude operette niet meteen aansloot bij wat wij doen, zochten we naar een passende invalshoek. We kwamen vrij snel uit bij de ‘Drie Musketiers’, het wereldberoemde verhaal van Alexandre Dumas.’

 EXit: Fris ons geheugen even op?
Sven Vanrietvelde: 
‘De topproductie vertelt het romantische verhaal van de jonge d’Artagnan die zijn ouders verlaat om carrière te maken aan het hof van de Franse koning Louis XIII in Parijs. Hij droomt ervan om musketier te worden en trekt naar Parijs. Op dat moment is de macht daar in handen van Kardinaal Richelieu. Hij raakt er bevriend met drie echte musketiers en wordt er hopeloos verliefd op de lieftallige Constance.’

 EXit: Jullie kiezen voor een hedendaagse bewerking?
Wout: ‘
Het musicalgenre is ondertussen al enkele jaren erg populair in Nederland. ‘Drie Musketiers’ is zowat vijftien jaar oud en werd geschreven door het Nederlandse duo Bolland en Bolland, de mannen achter bekende rocknummers als ‘Rock Me Amadeus’ en ‘I’m In The Army Now’ van Status Quo. We hebben zo goed als niets aan het stuk veranderd. Dat is ook niet de gewoonte. Eens je de rechten hebt gekocht, verbind je je om de tekst en de muziek uit te voeren, zoals die op papier staan. ‘Drie musketiers’ is een historisch stuk, maar we kiezen voor een moderne twist in decor en kostuums.’

EXit: Wie speelt?
Sven: 
‘Aan de audities namen een negentigtal mensen deel. We kozen uiteindelijk een cast van vijfendertig acteurs/zangers. Er zijn tien hoofdrollen, onder wie D’Artagnan, de musketiers, Constance, de koning, koningin en Richelieu. Er zijn een aantal vertrouwde gezichten bij, maar we geven ook nieuw talent een plaats. Stefan Van Guyse regisseert. Hij heeft twintig jaar ervaring in de musicalwereld. We kozen heel bewust voor een externe regisseur, zodat de audities objectief konden verlopen. We hebben allebei al eerder met Stefan samengewerkt. Hij is ook gevechtscoach, wat mooi meegenomen is, want er komen nogal wat degengevechten in dit stuk.’

 EXit: ‘Drie musketiers’ belooft spectaculair te worden?
Wout: ‘
Zeker. Het stuk zit boordevol intriges, romances en politieke samenzweringen. Het ensemble speelt een zeer actieve rol in het stuk. Ze zijn van de eerste tot de laatste seconde op de scène. Nu eens zijn ze musketier, dan weer inwoners van Parijs… Degengevechten vragen om een bijzondere techniek, er wordt gezongen, geacteerd én er zijn een aantal indrukwekkende choreografieën. Ook voor onze acteurs wordt dit stuk een hele uitdaging.’

EXit: De muziek is live?
Sven: 
‘Dirigent Ruben Vandenbroucke begeleidt veertien mensen in het orkest. Hij werkt met professionele muzikanten. In eerste instantie repeteren we met de muziek ingespeeld op band. Pas op het einde komt het orkest erbij. Ik sta ook vaak zelf op de scène en het is altijd een magisch moment als het orkest er in de laatste repetitieweek bij komt. Het is machtig om te zien hoe alle puzzelstukken dan in elkaar vallen.’

EXit: Op zaterdag 28 september is zelfs het publiek een beetje acteur?
Wout: 
‘Het Cultuurcentrum plant dan een grote re-enactement. Liefhebbers zullen doorheen de Stadsschouwburg kunnen flaneren als negentiende-eeuwse Bruggelingen, in passende kledij. Liefhebbers konden vorig seizoen deelnemen aan een workshop kostuum ontwerpen. Een aantal mensen komt dus in een eigen creatie. Het wordt een memorabele avond waar we erg naar uitkijken.’ (SIGRID DEVISCH)

http://www.ccbrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: