Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dromen met de vingers

(foto EDM)

Zijn naam klinkt misschien nog niet zo vertrouwd bij het grote publiek, maar toch is Tom Kristiaan (Demeyer) al een aantal jaren bezig met het componeren voor film, reclamespots en eigen voorstellingen. Hij volgde zijn eerste muzieklessen in het Brugse Conservatorium (piano, solfège, harmonie en kamermuziek) en vervolmaakte zich nadien nog met lessen accordeon, jazz piano en ensemble aan enkele andere conservatoriums tot een topmuzikant. Recent verscheen ‘In Deep Woods’, een cd met acht instrumentale pianocomposities, terug te vinden op 200 (!) digitale platformen.

 Tom Kristiaan: ‘Met het album ‘In Deep Woods’ wil ik nu in eerste instantie mijn muziek bekendmaken en nieuwe luisteraars aanspreken. Of dat nu op Spotify, of via cd-verkoop of optredens verloopt, maakt mij niet zoveel uit. Als ik maar muziek mag maken die beluisterd wordt. Tot op heden bleven de songs stof vergaren in de kast. Maar hoe je het nu draait of keert, een muzikant wil vooral gehoord worden.’

EXit: Op jouw muziek kunnen we onder meer de woorden ‘romantisch’, ‘melancholisch’ en ‘poëtisch’ kleven, maar hoe zou je zelf je werk omschrijven?

Tom: ‘Een collega-muzikant beschreef onlangs mijn werk als ‘intiem en intens’ en een vriend had het dan weer over ‘verstilling en verdieping’. Deze omschrijvingen vind ik allebei wel mooi. Zelf houd ik wel van de term ‘filmische muziek’ omwille van het dromerige karakter.’

EXit: Welke composities vinden we terug op jouw nieuwe cd ‘In Deep Woods’?

Tom: ‘Het album bevat acht composities, in totaal 45 minuten instrumentale muziek. Dat is goed voor vijf nummers op piano (solo) en drie nummers met accordeonbegeleiding. De accordeonpartijen werden ingespeeld door Elke De Meester (EveryGoodie, Les Invités, …). Naast pianist ben ik ook accordeonist. En die combinatie werkt heerlijk in sommige werken.’

EXit: Hoe ga je te werk bij het componeren? Heb je dan bepaalde beelden in gedachten? Is het ‘dichten op toetsen’?

Tom: ‘Meestal ga ik aan de piano zitten en begin ik te improviseren op basis van een bepaald gevoel. Een beetje dromen met de vingers. Meestal vind ik vrij snel een leuk of pakkend melodietje. Maar dan duurt het meestal weken tot maanden vooraleer dat melodietje in een volledige compositie is gegoten. Er worden tussenstukken en een goede opbouw gezocht, baspartijen aangepast, melodieën gefinetuned, dynamiek (luid/stil) ingebouwd, etc tot het geheel boeiend en interessant is. Zoals een dichter twintig lijnen schrijft om er vijf over te houden, zo wordt ook alles tien maal omgekeerd, uitgekleed, ondersteboven gedraaid. Het is hard werken, maar het bezorgt me veel voldoening. En heel soms rolt er ook wel eens een heuse song ineens uit mijn vingers, zoals het stuk ‘In Deep Woods’. Maar dit is eerder uitzondering dan regel.’

EXit: Ook kinderen zijn in de ban van jouw werk, heb ik gehoord. Kan jouw muziek een opstap betekenen voor kinderen om vertrouwd te geraken met klassieke muziek?

Tom: ‘Absoluut. Ik merk dat kinderen gaandeweg heel erg open staan voor muziek. En door de YouTube-cultuur komen ze in aanraking met veel meer genres dan vroeger. Dit juich ik van harte toe – ik luisterde vroeger ook naar punk en rock, en nu naar singersongwriters, blues en jazz -, maar dat maakt dat ze ook minder eenzijdig met klassieke muziek vertrouwd zijn. Ik probeer mijn composities steeds laagdrempelig en toegankelijk te houden, wat een leuke opstap kan betekenen voor kinderen. Een eenvoudig melodietje blijft sneller hangen dan een virtuoos concerto.’

EXit: Welke muzikale plannen smeed je voor de zeer nabije toekomst?

Tom: ‘Ik hoop met het album wat meer bekendheid te krijgen, leuke optredens te kunnen spelen en stiekem droom ik toch ook om ooit muziek te kunnen componeren voor een bekende film. Eventjes de Vlaamse Ludovico Einaudi worden, zeg maar.’ (ADC)

https://vi.be/tomkristiaan

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: