Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Drumme Iggy Pop speelt op drum handmade in Brugge

Schitterende reclame voor de Exclusive Drums van bouwer Dirk Defauw: hij mocht voor Mat Hector, de man die momenteel de velgen beroert bij muziekicoon Iggy Pop, een snare drum op maat maken. ‘Het valt me op dat vooral professionele drummers mijn muziekinstrumenten sterk appreciëren. Ik krijg van hen steeds te horen dat het geluid zo mooi klinkt’, aldus Dirk die naast het runnen van een muziekwinkel zich ook toelegt op de verhuring van repetitieruimtes voor muziekgroepen (The Jamm in de Pathoekeweg).

Duurzaam, lokaal en ecologisch: drie woorden waar muziek in zit, dacht interieurbouwer, meubelmaker en muzikant Dirk Defauw toen hij enkele jaren geleden begon met het bouwen van drumstellen uit gerecycleerd hout. ‘Ik maak de instrumenten in mijn atelier. Mijn grondstof bestaat uit afbraakmateriaal. Vooral een houten trap of een deurkozijn zijn het meest geschikt om een tweede leven als drumstel aan te gaan’, zegt hij. Daar vloeien ook mooie verhalen uit voort. ‘De oma van mijn vrouw is op 102-jarige leeftijd gestorven. Uit het deurkozijn van haar oude voordeur heb ik een snare drum gemaakt. De linker- en rechterkant van een oud bed zijn nu twee snare drums geworden. Als er geen worm in het hout zit, dan kan ik het gebruiken.’

Elke houtsoort heeft zijn eigen klank

Elke houtsoort klinkt anders en zorgt dus voor een apart geluid. ‘De ene beukenboom is de andere niet. Het geluid wordt bepaald door de karakteristieken van het hout. Zo zal beuk warmer klinken en eik eerder agressiever.’

Dirk bouwt stave shell drums volgens het ‘duigen – of staaf-principe’. Hierbij worden blokjes hout naast elkaar gelijmd in een cirkel en vervolgens aan de binnen- en buitenkant rond gemaakt. Dit is vergelijkbaar met het principe van een regenton. Dit is een volledig andere techniek in vergelijking met de meer klassieke techniek waarbij dunne laagjes hout onder druk worden samengevouwen. De ketels van Exclusive Drums staan niet onder druk waardoor de toon lager en de klank veel rijker is. Elk van deze handgemaakte drums is dan ook een uniek instrument. En wat meer is: er zijn momenteel maar twee drumbouwers in ons land en Dirk is daar een van.

Iggy Pop

Defauw krijgt voor zijn Exclusive Drums applaus vanop alle banken, maar het valt hem vooral op dat professionele drummers zijn werk loven en de sound van zijn drums prijzen. Op de London Drum Show ontmoette hij Mat Hector, de man die tegenwoordig de vellen bij Iggy Pop beroert. ‘Een aangename kennismaking, want ik mocht voor hem een snare drum bouwen. Dat is een goede zaak voor mijn naambekendheid in het Verenigd Koninkrijk waar ik ook op zoek ben naar een verkooppunt. Sinds de opening van mijn repetitieruimtes in The Jamm een tweetal jaren geleden zit alles precies in een stroomversnelling. Zo mocht ik onlangs ook materiaal leveren aan de conservatoria van Brugge en Leuven. Blij dat ik die kans kreeg zodat ik kan bewijzen dat mijn drums echt wel uitstekende, unieke en duurzame muziekinstrumenten zijn.’ (ADC)

info@exclusive-drums.be en http://www.exclusive-drums.com

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: