Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jeugdauteur Brigitte Minne start poppentheater

(foto EDM)

‘Elke keer voel ik mij Alice in Wonderland’

Het poppentheater is in Brugge terug van weggeweest. Op de zolder van Brasserie Uilenspiegel in de Langestraat wordt sinds kort  met poppen gespeeld, in Dudzele is er een vestzak-theatertje en de Brugse jeugdauteur Brigitte Minne start nu ook met een poppentheater in de Moerstraat. Wat is er gaande?

 

EXit: Een poppen- en verteltheater ten huize Minne in de Moerstraat, waarom?

Brigitte Minne: ‘ Ik heb zelf heel veel mooie momenten in poppentheaters beleefd, zowel in het volkse Marionettentettentheater in Aalter, bij Toone in Brussel, bij Pierke in Gent en talloos veel andere plaatsen in het buitenland. Voor mij is dat pure magie. Elke keer voel ik mij Alice in Wonderland. Ik hou van verhalen, vertel ze graag, zowel met woorden als beelden. De magie van poppenspel delen, maakt me blij.’

EXit: Is die poppenverslaving een nasleep uit de kinderjaren?

Brigitte: Poppen zijn een rode draad in mijn leven. Als kleuter was ik diep ontgoocheld dat ik in de poppenhoek moest om daar eindeloos poppen aan- en uit te kleden omdat ik een meisje was. Gelukkig speelde zuster Denise op vrijdagnamiddag poppenkast. Dat maakte veel goed. Ik was helemaal verkocht als de gordijnen open schoven. Dat zullen mijn ouders geweten hebben. Toen ik vijf was, bracht Sinterklaas wel een heel inspirerend geschenk. Zo leerde ik miniatuurwereldjes creëren en bouwen. Tussen het schrijven in maak ik al jaren poppenhuizen, mini-winkeltjes, een berenhuis, een boerderij met dieren die de grootte van een vingernagel hebben…Van al dat pietepeuterig knutselen word ik helemaal zen.

EXit: Verhalen en poppen, wie doet wat?

Brigitte: ‘Het zijn verhalen die uit mijn pen vloeien. Een poppenspel voor oud en jong met poppen en decors die vrienden-kunstenaars met mij bedenken en maken. De poppen voor de eerste voorstelling zijn gebaseerd op grafisch werk van illustrator An Candaele. Kunstenares Naomi Kerkhove die indrukwekkende installaties met textiel maakt, toverde ze om in zwart-wit personages en ontwierp de Brugse beer, enkele zwanen en een paard dat op de markt televisie kijkt. Naomi tekende ook voor enkele attributen onder andere een prachtige carrousel. Erik Wille, creatieve duizendpoot, bezorgde de poppen een mechanisme zodat ze gemakkelijk hanteerbaar zijn, een passend decor en deed de regie. Stadsbeiaardier Wim Berteloot zorgde voor muziek, Bernard Dewulf zorgde voor geluid en klank en Steven Vandenbosch toverde met licht.’

EXit: U beschikt over een authentieke collectie poppen. Hoe is die verzameling tot stand gekomen? 

Brigitte: ‘Mijn vader Jacko kreeg van zijn peter, Germain Sys, Beeusaert handpoppen in papier maché. Jacko had zijn eigen theater op zolder aan de Damse Vaart. Alle kinderen moesten betalen om naar zijn voorstelling te komen.’

‘Toen ik vijf was, timmerde mijn moeder stiekem in de kelder een poppenkast. Naast mijn schoen vond ik op 6 december niet alleen de poppenkast, maar tot mijn eigen verbazing ook de grote blikken doos met oude handpoppen van mijn vader: Boerke Naas, de rechter, de duivel, een cowgirl, de Gelaarsde Kat, Roodkapje en haar grootmoeder. Jaren later breidde de verzameling uit door rommelmarkten af te schuimen, op internet te zoeken en dankzij vondsten en cadeaus. Vrienden schonken mij een doos met poppen bij de opening van het theatertje.’

EXit:  Behalve het poppentheater hebt u onlangs een kunstgalerij(tje) geopend in de (smalle) Stoofstraat.

Brigitte: ‘Galerie Magiek is evengoed gegroeid uit de magie van verhalen. Galerie Magiek geeft in de Stoofstraat Vlaamse illustratoren, kunstenaars en designers een plek om hun werk te tonen en te verkopen. De Bruggeling moet het nog ontdekken. Er zijn nog enkele kastjes vrij voor mooie zaken van mensen met gouden handen. Wie zich geroepen voelt…’ (LF)

____Speelkalender Poppentheater: http://www.galerie-magiek.be,

Open op vrijdag en zaterdag van 11 tot 17.30 uur, zondag van 12 tot 17 uur

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: