Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jazz in september, maar geen September Jazz

(foto Alexander Popelier)

U bent vergeefs op zoek naar de juiste datum voor September Jazz op een zaterdag ergens halfweg de maand ? U hoeft niet verder te zoeken: na 22 edities heeft men de deur van dit jaarlijkse evenement geruisloos dicht getrokken. Het concept van de bezielers – voormalig schepen Yves Roose en programmator Willy Schuyten – combineerde een laagdrempelige ontmoetingsplaats in een volkse fin-de-saison sfeer met een festivalpodium waar nooit aan kwaliteit werd ingeboet. Dat September Jazz afgevoerd werd mag zonder meer een jammere zaak genoemd worden. Wie zich aan live jazz tegoed wil doen, komt in september evenwel aan zijn trekken… Een overzicht.

 

*** Als u zich niet per definitie laat afschrikken – dat zou overigens ten onrechte zijn – door de minder toegankelijke stempels als daar zijn ‘free jazz’, ‘experimentele muziek’ of ‘avant garde’, dan kan u op zondag 22 september terecht in Parazzar in de Torhoutsesteenweg. Saxofonist Trevor Watts wordt op keyboard en piano begeleid door Veryan Weston (69). Beide Britten steken hiervoor het kanaal over vlak na een tweedaagse doortocht in café Oto in Londen waar de 80e verjaardag van Watts gevierd wordt. Voor wie zou twijfelen aan de kwaliteit die in Parazzar regelmatig te vinden is : in de afgelopen jaren waren al niet minder dan vier topmuzikanten te gast die op de recente en sublieme ‘John Zorn bagatelles’-dag op Jazz Gent (9 juli jongstleden) in verschillende bezettingen te zien waren. Drie van hen deelden in mei jongstleden in Brugge zelfs nog samen het podium als trio in Parazzar : Sylvie Courvoisier, Kenny Wollesen en Drew Gress.  Namen om ‘U’ tegen te zeggen.

*** Wie de website van drummer Stéphane Galland opzoekt, vindt er volgende Albert Einstein-quote : ‘There are two ways to live: you can live as if nothing is a miracle; you can live as if everything is a miracle’.  Daar mag elke ochtend bij het opstaan even over nagedacht worden. Galland zal voor de meesten wel nog steeds voornamelijk geassocieerd worden met het in 1992 opgerichte powertrio Aka Moon (met naast Galland saxofinist Fabrizio Cassol en Michel Hatzigeorgiou (bas)). Zijn weelderige haardos uit de jeugdjaren is hij al een tijdje kwijt, zijn virtuoze drumtechniek heeft er niet bij ingeboet.  Op vrijdag 27 september kan u in De Werf in een organisatie van KAAP Stéphane Galland & (The Mystery of) KEM gaan zien. Samen met Sylvain Debaisieux (tenorsax), Bram De Looze (piano) en Federico Stocchi (contrabas) vertolkt hij er zijn recentste cd die in het najaar van 2018 het levenslicht zag. Verwacht u aan veel ritmiek waarbij accenten uit de wereldmuziek prominent aanwezig zijn.

*** Mocht u op zondag 22 september een herfstuitstap naar Oostende plannen, weet dan dat u op de Zeedijk in Vrijstaat O om 17 uur het Jacob Bro Trio aan het werk kan zien. Op het KAAP-programma: verfijning en oorstrelende subtiliteit in een onthaastende sfeer, geheel conform de lijn van het ECM-label waarop dit trio in 2017 een in New York opgenomen live-cd uitbracht. Het trio bestaat naast Bro (gitaar) uit niemand minder dan Joey Baron (drums) en Thomas Morgan (contrabas).  Het trio was in november 2018 ook al eens te beleven in de kamermuziekzaal van het Concertgebouw als onderdeel van het Jazz Brugge 2018-festival.

*** Naast Parazzar is 27b Flat ook zo’n fijne horecaplaats waar concerten gepland worden vanuit privé-initiatief.  27b Flat mag begin dit jaar dan al verhuisd zijn van de Katelijnestraat naar de Sint-Jakobsstraat, de ziel van de zaak is ongeschonden behouden. Uitbater Jan Dedeyne heeft er het hele jaar door zowat wekelijks muzikanten te gast. In het najaar timmert hij verder aan de weg met op zaterdag 6 september het Alejandro Vargas Trio. Componist Vargas (piano) – geboren in Cuba – leeft vandaag in Santiago de Compostella, waar hij muziekles geeft. In 27b Flat wordt hij begeleid door Gaëtan Casteels op contrabas. Casteels studeerde bij Jean-Louis Rassinfosse aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Stephen Scharmin neemt de drums voor zijn rekening. (RUDI VANMARCKE)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: