Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Schrauwen portretteert zielige zuipschuit in stripverhaal

 

Een van de interessantste striptekenaars van het moment is een Bruggeling die meer dan een decennium geleden naar Berlijn is uitgeweken. Olivier Schrauwen (°1977) is zijn naam en hij bracht onlangs met ‘Portret van een zuipschuit’ een nieuw ‘piratenboek’ uit. Het scenario kroop uit de pennen van twee Fransmannen. Florent Ruppert zorgde voor de dialogen en de verhaallijn en Jérôme Mulot bedacht de decors. Schrauwen stond in voor de fascinerende en soms bizarre tekeningen. Ook het decor van Brugge, zijn geboortestad, krijgt een klein rolletje toebedeeld.

Verwacht in het boek ‘Portret van een zuipschuit’ (Vrije Vlucht-collectie van Dupuis) geen figuur als Piet Piraat, Kapitein Haddock of Jack Sparrow van Pirates of the Carribean. Neen, het hoofdpersonage Guy is een zielige, pathetische dronken lapzwans waar je geen greintje sympathie kunt voor veinzen en die over geen enkel normbesef lijkt te beschikken. Het verhaal situeert zich halfweg de jaren 1800 en vangt aan in de historische binnenstad van Brugge. Dronkaard Guy maakt zich van ’s morgensvroeg al op voor een zuipfestijn van jewelste: met zijn gebral valt hij stadsgenoten lastig, plast hij in de kroeg andere stamgasten onder en vermoordt hij tenslotte een edelman. Wat daarna volgt, is een delirium aan ruwe toestanden, zeg maar helse anekdotische taferelen, op volle zee en aan wal, die zowel absurd als bevreemdend overkomen. Dat heeft vooral ook te maken met de aparte tekenstijl die Schrauwen voor dit boek hanteert. Soms krijg je mooie kleurplaten te zien, maar vaak ook ‘onafgewerkte’ of ruwe tekeningen die je als lezer zelf moet proberen in te vullen. Dat levert samen een fascinerend geheel op en het laat je op het einde van het boek achter met een apart gevoel. Het is niet zomaar een stripverhaal dat je na het lezen achteloos op de stapel gooit. De taferelen kruipen in je hoofd, net als een paar stevige liters gerstenat dat doen.

Uitdaging

‘De persoonlijkheid van Guy is volledig vervangen door het cliché van de dronkaard. Hij is een klootzak van begin tot eind, zonder dat we zijn gedrag op een of andere manier vergoelijken. Tegelijk hebben we de meeste nevenpersonages bewust vaag gehouden, waardoor je wordt verplicht om mee te gaan in Guys verschrikkelijke avonturen. Een uitdaging voor onszelf en de lezer’, zegt Olivier Schrauwen in Knack Focus. ‘De structuur is gebaseerd op de gemiddelde dag van een dronkaard. Guy staat op met een kater, begint te drinken om zich beter te voelen, gaat feesten en ontspoort volledig. We hebben veel inspiratie opgedaan in filmpjes van zatlappen op YouTube. Dronkenschap heeft iets kluchtigs, maar kan heel snel overslaan in verschrikkelijke drama.’ (ADC)

_______http://www.dupuis.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: