Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Konvooi is nieuw festival van jonge kunstenaars en collectieven


‘We willen kunst uit de zalen halen, weg van witte muren of elitaire connotaties’

 

Na Signaal in juli sluit Het Entrepot de zomer af met Konvooi, een tweede nieuw festival. Van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september zijn tientallen jonge kunstenaars en collectieven aan het werk op en rond de site van Het Entrepot. Coördinator Wannes Fremaut en programmator Ward Dupan leiden het festival in goede banen.

 EXit: Vanwaar die ontdubbeling?
Wannes Fremaut:
‘Hoewel Vama Veche erg succesvol was, vonden we het nodig om onze zomerprogrammatie te herdenken vanuit onze missie en visie. Onze hoofdtaak is jongeren kansen geven om te creëren. Signaal werd een festival met de focus op radio en muziek, uitgaande van onze actieve radiowerking Villa Bota in het Astridpark. Andere genres, zoals theater, performance, beeldende kunst en andere artistieke interventies … kwamen daar echter niet meer aan bod. Ook die disciplines verdienen de nodige aandacht. Tijdens Konvooi trekken we daarom op dat vlak alle registers open.’

EXit: Jullie kiezen voor Het Entrepot?
Wannes:
‘Onze parking is ondertussen volledig heraangelegd met een stuk festivalsite, met het nodige groen en een permanente (zomer)bar. We hebben er nu een fantastische locatie voor festivals. De site met bar is trouwens het hele jaar door beschikbaar en is ook te huur. Voordeel van Het Entrepot is ook dat we ’s avonds wat langer kunnen doorgaan. We sluiten elke dag af met een afterparty van IKE, een nieuw Brugs audiovisueel collectief. Het Entrepot is de centrale plek, maar we trekken ook het havengebied in en we doen de buurt van het Baron Ruzettepark aan.’

EXit: Konvooi is een kunstenparcours geworden?
Ward Dupan:
‘Net als bij Signaal zijn we vertrokken vanuit de insteken van de makers zelf. Een goed jaar terug hebben we een open call verspreid om kunstenaars/collectieven te rekruteren. We kozen er uiteindelijk vijf en ze hebben het hele concept bepaald. Bovendien engageerden de jonge makers zich ook om het festival mee te cureren. De hele programmatie ligt mee in hun handen. Konvooi wordt geen klassiek parcours. De Rotterdamse kunstenares Kolijn Jagersma maakt er een interactieve beleving van. Aan de hand van ‘gamification’ stuurt ze je een bepaalde richting uit. Ze kiest mee jouw route.’

EXit: Wat mag het publiek op hun route verwachten?
Ward:
‘Het parcours heeft enkele vaste ankerpunten, maar het programma is elke dag anders. Tien jonge kunstenaars creëren een in situ werk. Die vormen de ruggengraat van de route. We laten ook werk zien van enkele residenten uit de Tank en we presenteren eindwerken van leerlingen van de stedelijke Academie. De oude hangar van ELGB wordt een multidisciplinaire exporuimte en de loods van Franky Tours wordt een theaterzaal. Er zijn livebands op het centrale plein en op verschillende plekken staan performances op het programma. In totaal werken een 150-tal kunstenaars/muzikanten/makers mee.’

EXit: Wie zijn, naast Kolijn Jagersma, de andere centrale makers?
Ward:
‘Astridcollectief is een twintigkoppige groep jonge kunststudenten tussen 18 en 20 jaar. Hun naam ontlenen ze aan het Astridpark in Gent waar ze elkaar ontmoetten. Ze beoefenen heel diverse disciplines. Het idee is om op de route een Astridfort te bouwen waarin ze expo’s opzetten, optredens organiseren, feestjes zullen geven, … Hoe gekker, hoe liever. Plan B is een collectief van curatoren dat drie jaar lang met succes een festival in Bekegem heeft opgezet, maar nu een nieuwe richting wil inslaan. Ze gieten een betonnen tribune en willen met dit concept Vlaanderen veroveren. F.O.T.A. en Ilke Gers creëren een sportveld waarmee ze op ludieke manier van kunst een competitie maken.’

EXit: Er is ook werk van Brugse makers?
Ward:
‘Studio mxmxm bestaat uit architect Jason Slabbynck en componist Benjamien Lycke. Ze ontwerpen samen een paviljoen, gebaseerd op de Arc de Triomphe in Parijs. Hun bouwstenen zijn blauwe europaletten, waarmee ze verwijzen naar Europa en de haven. Elke dag nodigen ze muzikanten uit om aan de slag te gaan met het Europese volkslied. Een installatie, maar tegelijk ook een performance.’

EXit: Jullie ‘open call’ bleek erg succesvol?
Wannes:
‘Bijna 90 kunstenaars/collectieven uit alle hoeken van ons land en zelfs uit het buitenland, dienden een voorstel in. Het ene al meer uitgewerkt dan het andere. Er waren heel wat waardevolle voorstellen bij, maar we konden er uiteindelijk maar vijf selecteren. Het feit dat ook jonge kunstenaars als Kolijn uit Nederland deelnemen, bewijst dat er een grote nood is aan dit soort projecten. Een ‘trigger’ was ongetwijfeld ook dat de jongeren hier een mooi budget ter beschikking krijgen, wat zelden het geval is.’

EXit: Konvooi schuwt het experiment niet. Op welk publiek mikken jullie?
Wannes:
‘Konvooi zal voor Brugge zeer vernieuwend zijn, maar het festival is tegelijk heel laagdrempelig. Onze vijf gasten denken elk op hun eigen manier na over hoe kunst anders kan worden beleefd. We willen kunst uit de zalen halen, weg van witte muren of elitaire connotaties. Iedereen is welkom om ons parcours te volgen, jong en oud. Wat ten slotte ook mooi is, is dat de kunstenaars de twee weken voor het festival op de site van Het Entrepot werken. We creëren op die manier een community en stimuleren creatieve uitwisselingen.’

www.hetentrepot.be/konvooi

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: