Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kamperen, crossen of tangodansen? Alles kan op Uitwijken

 

(foto EDM) 

In september is het weer uitkijken naar Uitwijken die in de Brugse wijken zal neerstrijken. Het concept is alom bekend en geprezen: een bonte verzameling van functioneel omgebouwde wagens vormt het ideale decor voor fijne concerten, circus- en theatervoorstellingen, workshops… en dit voor alle buurtbewoners. De centrale gast van de Septembertoer is muzikant Ronny Mosuse. ‘Het concept blijft hetzelfde, de aanpak zal anders zijn, want we keren terug naar de oude formule waarbij we het hele weekend op een zelfde plaats blijven’, zeggen Marec Zeghers en Stef De Blieck van de organiserende vzw Brugge Plus.

EXit: Dat scheelt logistiek een ferme slok op de borrel?

Stef De Blieck: ‘Klopt, vroeger verhuisden we van zaterdag op zondag. Dat was telkens een hele uitdaging om alle materiaal te verkassen van de ene naar de andere locatie. Daardoor konden we ook op zondagmorgen niets programmeren en onze passage was ook vluchtiger.’

Marec Zeghers: ‘Nu blijven weer we op één plaats en we breiden zelfs uit met een donderdag waardoor de Septembertoer van Uitwijken nu een vierdaagse wordt. In die vier dagen kunnen we nu een meer coherent programma uitbouwen en zijn we langer zichtbaar in de wijk. We strijken neer in vier wijken (Sint-Andries, Sint-Jozef, Sint-Kruis en Assebroek) en bieden meer dan 25 activiteiten aan.’

EXit: Hoe start het programma? 

Stef: ‘Wel, op donderdag presenteren we telkens om 20.30 uur, in samenwerking met MOOOV, een mooie selectie langspeelfilms in openlucht. Het scherm zal aan het podium hangen. In geval van nood (lees: slecht weer) hebben we tenten mee.’

Marec: ‘Op vrijdag hebben we telkens een wisselend programma. Zo toveren we de Uitwijkenpiste om tot een danstempel voor salsa- en tangoliefhebbers. Wie zot is van oude auto’s zal zijn gading vinden in de ‘Oldtimermeeting’. Daarnaast organiseren we ook de ‘Grote Prijs Uitpeinzen’, een algemene kennisquiz die zowel de quizfanaten als de buurtbewoners zullen bekoren.’

EXit: Opmerkelijk: Uitwijken gaat de sportieve toer op, want er staat een veldrit in de steigers?

Marec: ‘Ja, in september start het cyclocrossseizoen terug en wij konden niet achterblijven. In de TIR in Assebroek zullen we, rond de oude schietstand, een veldrit organiseren waaraan iedereen kan deelnemen. Er is een wedstrijdelement aan gekoppeld en er mag ook gewonnen worden, al is dat eerder bijkomstig. Het gaat vooral om de sfeer.’

EXit: Is er genoeg interactie met de buurt?

Stef: ‘We doen voortrajecten met en in de buurt. Een aantal weken voor we met de Uitwijkenkaravaan arriveren, trekken we de wijk in om in gesprek te gaan met de mensen. Vroeger fotografeerden we de buurtbewoners en die foto’s werden in een expo gegoten. Zo geraakten de mensen geïnteresseerd om af te komen, want ze maakten deel uit van het programma.’

‘Dit keer gaan we vooraf met tekenaar Lukas Verstraete op ontdekking in de buurt. Ik interview de mensen in de buurt en Lukas vertaalt dat gesprek telkens in een prachtige tekening. Die tekeningen gieten we dan in een reizende tentoonstelling. Elk mens heeft een verhaal.’

EXit: Nieuw is de campingformule op Uitwijken?

Marec: ‘Inderdaad, je krijgt de mogelijkheid om twee keer te overnachten op Camping Uutwiekken. Hoeveel kinderen slapen in de zomer niet eens graag in een tentje in hun eigen tuin? Op de familiecamping (15/16 september) stellen we een programma op speciaal voor gezinnen, met muziek, vertellingen en kampvuurliedjes. We slapen in de tuin van het buurthuis, waar we van sanitaire voorzieningen kunnen gebruikmaken. Op de festivalcamping (28/29 september) sluiten we de Septembertoer af met een avond vol ambiance met Ronny Mosuse, Zorita en Uitfuiven met dj Fish en dj De Wilde Vogel.’ (ADC)

www.uitwijken.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: