Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Roeiclub viert 150ste verjaardag aan clubhuis Waggelwater

 (foto EDM)

Niet alleen de Koninklijke Stadsschouwburg staat dezer dagen in de belangstelling wegens het 150-jarig bestaan, er is nog een verhaal dat 150 jaar geleden startte, namelijk dat van de Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB). Anderhalve eeuw later is de vereniging met het mooiste clubhuis uitgegroeid tot de grootste roeiclub van het land en blaakt het bestuur van ambitie. ‘We willen niet alleen de grootste, maar ook de beste zijn. Daarom vieren we ons 150-jarig bestaan met een Jubileum Regatta op zaterdag 31 augustus’, zegt organisator Jan Lambrecht.

De grootste club kan terugkijken op een knap stukje geschiedenis. Toen het Brugse stadsbestuur in 1869 voor de gemeentefeesten een roeiwedstrijd wou organiseren, zag de KRB het levenslicht. De club kreeg stamnummer 4 en de leden dragen het vandaag nog steeds, als rugnummer. Wie langs het kanaal Brugge-Oostende flaneert, kan niet naast het unieke en iconische clubhuis van de ‘Sport Nautique’ kijken. Het gebouw is meer dan honderd jaar geleden (1908-1913) opgetrokken naar een ontwerp van toenmalig KRB-clublid en architect Etienne Timmery in de romantische, zogenaamde chaletstijl en is beschermd als monument. In dezelfde periode startten ook de werkzaamheden om de Oostendse Vaart ter hoogte van de bocht aan het Waggelwater, recht te trekken. Het plan werd uiteindelijk opgeborgen, maar de waterpartij die nu in het midden van het Waggelwaterbos ligt, had eigenlijk de voorkant van het clubhuis moeten zijn. De oriëntatie van het chalet is dus omgekeerd: vandaag zie je vanaf het kanaal de achterkant van het gebouw. De bocht in het kanaal bleef gewoon bestaan. Dat drukt een unieke stempel op de locatie. Het gebouw is een belangrijke getuige van de groeiende belangstelling en de democratisering voor en van het sportleven, in het bijzonder de roeisport, dat vanaf de tweede helft van de 19de eeuw aan het openbloeien was. Na meer dan een eeuw heeft het clubhuis nog altijd zijn oorspronkelijke functie.

Iedereen welkom

Op zondag 31 augustus pakt de Koninklijke Roeivereniging Brugge uit met een heus jubileumfeest. De Jubileum Regatta moet de verjaardag en sportieve reputatie van de club in de verf zetten. Er worden kosten noch moeite gespaard, vertelt ondervoorzitter Koen Van den Haute. ‘We houden een vintage picknick aan het water, er staan foodtrucks, je kunt de hele dag verpozen in de clubbar, genieten van een live DJ-set én er is een fancy fair voor allerjongsten. Bovendien organiseren we een unieke roeirace op het water. Alle Bruggelingen zijn welkom om af te zakken naar het clubhuis aan het Waggelwater en de sfeer op te snuiven.’

De eerste editie van de Corporate Challenge moet een publiekstrekker worden, vertelt organisator Jan Lambrecht: ‘We hebben voor deze nieuwe roeiwedstrijd tal van bedrijven uit de regio aangesproken. Ze vaardigen elk een team van vier personen af, zonder ervaring. We geven hen vijf roeilessen, om de techniek onder de knie te krijgen. Op 31 augustus nemen ze het tegen elkaar op in de Corporate Challenge. De uitdaging is niet enkel de race op zich, maar ook dat die teams proberen om op korte tijd behoorlijke roeiers te worden. Het zal voor spanning en sensatie op het water zorgen.’

Toptalenten van bij ons

Met die spanning en sensatie wil KRB ook ‘de jonge garde’ motiveren om bij de club aan te sluiten. Naast de Corporate Challenge staan tijdens de feestdag immers een Jeugdduathlon en de Bruges Challenge Cup op het programma. ‘Roeien is niet het populairste item in de sportverslaggeving’, glimlacht Koen. ‘De instroom van jongeren is beperkt en daar willen we graag wat aan veranderen. Het jubileumfeest mag voor een boost in onze discipline zorgen. We herhalen graag dat heel wat toptalenten roots hebben in deze club. Roeiers Tibo Vyvey en Pierre Deloof ambiëren op dit moment allebei de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Tim Maeyens vertegenwoordigde ons land al drie keer op de Spelen, Dirk Crois behaalde in 1984 zilver in Los Angeles. Het zijn allemaal Brugse helden, die dankzij KRB uitmunten in de sport. Daar mogen we als stad best trots op zijn. Als we nog meer mensen de liefde voor het roeien kunnen bijbrengen, dan is onze missie geslaagd. We willen niet alleen de grootste, maar ook de beste club van het land zijn.’

‘In de begindagen waren talent en competitiegeest een eerste vereiste om lid te worden van de KRB. Vandaag hoef je geen expert te zijn als je hier start met roeien. Wie geen medailles ambieert, is even welkom. We zijn gewoon fier op onze 4 en delen die liefde graag met al wie de sport beoefenen wil’, aldus Jan Lambrecht. (BVE/ADC)

www.krbbrugge.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: