Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bomboclat strooit met zwoele beats in Zeebrugge


Een nieuwe zomer, een nieuwe editie van Bomboclat op het strand van Zeebrugge! Vorig jaar leefden meer dan 10.000 mensen zich uit op hedendaagse Dancehall en Afrobeats muziek; op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus zal dat, gelet op de rijkgevulde affiche, ook weer het geval zijn. Zelfs de kleinzoon van de Grote Bob Marley komt Zeebrugse zeelucht opsnuiven. ‘We blijven dezelfde koers varen: ‘tropical music’ door internationale artiesten, een schitterend strandvakantiegevoel met de betere cocktails en de heerlijkste gerechten en een lage drempel voor jonge gezinnen’, stelt organisator Wannes Loosveldt.

 

EXit: In wat verschilt editie 2019 ten opzichte van die van vorig jaar?

Wannes Loosveldt: ‘In 2019 krijgt het festivalterrein een volledige remake. Het wordt wat anders ingedeeld, de podia komen in tenten (om de weergoden geen schijn van kans meer te bieden), er komt een extra festivalzone bij, namelijk de CULTURE CROSSING by Chase. Daar werken we rond wereldburgerschap, een thema ondersteund door Provincie West-Vlaanderen. Niemand minder dan Dalilla Hermans gaat er de speakerscorner hosten, Laetitia Sabiti (van Point Cinque) gaat er een shopping market hosten, er komen natuurlijk heerlijke world food standen, enz. Ook op de camping verandert er heel wat. Er is mogelijkheid om te ‘glampen’; dan voorzien we een opgezette tent met aangepaste inrichting voor je. Je kunt ook met je vrienden een friends area huren (met een eigen toilet, stroompunt en natuurlijk voldoende plaats) en er is een familiezone voorzien.’

EXit: Even concerttips vragen aan de connaisseur zelve. Hoe is de affiche opgebouwd? 

Wannes: ‘De grote namen zijn ontegensprekelijk Busy Signal en Spice. De eerste is bekend van de hit ‘Watch out fe dis’ met Major Lazer. Spice is dé Jamaicaanse dancehall diva van de 21ste eeuw. Ik zelf kijk ook enorm uit naar de passages van Afro B en Kelvyn Boy. Die brengen hedendaagse Afrobeats en zijn niet van de minste. Afro B scoort de ene hit na de andere, maar ‘Drogba (Joanna)’ is zonder twijfel dé Afrobeats meezinger van het moment. Kelvyn Boy is een jonge, opkomende Ghanese zanger die onderdak vond bij de internationale ster Stonebwoy. Ik stelde het programma samen en kijk in feite uit naar elke act. Ik ben trots op de artiesten die we in Zeebrugge kunnen uitnodigen.’

EXit: We zien de naam van Jo Mersa Marley ook staan. Die naam doet familieverbanden vermoeden met de grote Bob?
Wannes
: ‘Klopt, Jo Mersa is de kleinzoon van Bob Marley. Een rechtstreekse bloedverwant. Hij is de zoon van Stephen Marley. Stephen is de producer van onder meer het album ‘Welcome to Jamrock’, waar de andere zoon van Bob Marley instant wereldbekend mee werd. Jo Mersa is één van de jongste Marley’s die op dit moment de wereld rond gaat. Hij maakte enkele heel leuke tracks en heeft een veelbelovende flow. Het is uitkijken wat zijn podium activiteit brengt, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de Marley-gift ook hem toebedeeld is.’

EXit: We spotten ook veel Belgische acts op het programma?

Wannes: ‘We focussen ons natuurlijk ook op Belgisch talent. De dancehall tent wordt gecureerd door NAH MEAN, waar ons eigen Team DAMP de trekker is. We zien ook Studio Brussel’s Black Mamba, Soul Shakers, Raggamuffin Whiteman en nog anderen op die stage. De Afro Club tent wordt gedragen door Melanine Music en Bombastic Party (respectievelijk Gentse en Brusselse platformen). Daar zien we ook tal van Belgische top deejays die wekelijks strepen verdienen in het clubcircuit. Maar ook live hebben we een Belgisch talent te bewonderen. Bryan MG is een jonge Belgische zanger, rapper, producer die hoge toppen scheert met zijn album ‘MGSEASON’. De artiest kwam voor velen uit het niets en dropte een zeer sterk album. Verwacht je aan hedendaagse Afrobeats waarop Engels-, Nederlands- en Franstalige teksten elkaar vlot afwisselen.’

EXit: Het Cactusfestival heeft geen bestaansrecht zonder de (600) vrijwilligers. Geldt dat ook voor Bomboclat? 

Wannes: ‘Bomboclat Festival is gegroeid uit een kleine kern van bedenkers. In feite kwam het idee van mijzelf en mijn broer Bram. Een kernteam werd gevormd en van daaruit groeit het hele festival. Maar zodra de deuren van het festival openen, kom je tal van vrijwilligers tegen die het festival dragen. Zonder hen zijn festivals niet mogelijk.’

EXit: Denken jullie op lange termijn met Bomboclat?

Wannes: ‘Met Bomboclat richten we ons enerzijds op het muzikale door de promotie van hedendaagse Dancehall en Afrobeats muziek. Anderzijds bouwen we ook aan een platform. Zo willen we dat Bomboclat Festival uitgroeit tot een plek waar iedereen zichzelf kan zijn. Een plaats waar multiculturaliteit niet nagestreefd wordt, maar geleefd wordt. We hechten belang aan het identiteitsdebat, de vraagstukken over multiculturaliteit, het respect voor elkaars roots. Maar we willen het debat niet overkillen. Het belang voor ons ligt in het feit dat we gewoon effectief gaan samenleven, alle mensen, zonder dit telkens extreem te moeten benadrukken. Als je me dan vraagt waar we willen staan binnen vijf jaar? Dan denk ik dat ik het liefst wil dat Bomboclat een festival is dat geaccepteerd wordt als deel van het Belgische festival erfgoed én dat geroemd wordt als een open plaats waar authenticiteit en diversiteit centraal staan.’ (ADC)

WIN WIN WIN!

EXit schenkt een dagpas voor vrijdag en zaterdag weg. Hoe eentje winnen? Stuur vóór 15 augustus een mail met naam en adres naar exitbrugge@gmail.com. Succes!

www.bomboclatfestival.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: