Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bom wordt sax

 

Geen vakantie voor de Brugse saxofoonbouwer Karel Goetghebeur van Adolphe Sax & Cie (Gistelsesteenweg 97 in Sint-Andries). Hij is momenteel druk bezig aan het vervaardigen van 193 ‘speciale’ saxofoons.  Dat ‘speciale’ slaat op het materiaal waarmee de muziekinstrumenten worden vervaardigd: omgesmolten granaathulzen uit de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor organiseerde hij van eind 2018 tot begin 2019 een nationale inzamelingsactie om voldoende artillerie in te zamelen voor zijn project ‘Sax4Pax’. Duizend (kg) bommen en granaten!

‘Make music, not war’. Die leuze nam Karel Goetghebeur ter harte. Hij kwam op het idee om de woorden ‘Dan zullen ze hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen’ (gebaseerd op de Bijbelse profetieën in Jesaja hoofdstuk 2 vers 4 en Micha hoofdstuk 4 vers 3) toe te passen op zijn ambacht, het bouwen van saxofoons. ‘Mijn oproep viel niet in dovenmansoren’, zegt hij. ‘Ik had dertig inzamelpunten opgezet en de mensen zijn daar massaal op afgekomen, met als resultaat bijna 1.000 kg bommen. Deze granaathulzen werden gerecycleerd en heb ik door het Duitse (!) bedrijf Aurubis laten omsmelten tot nieuw plaatmateriaal. Dat is ideaal materiaal voor het creëren van 193 saxofoons, want de hulzen zijn gemaakt uit messing. Je mag het bestempelen als een vredesproject, want bommen worden saxen. Uiteindelijk hebben wij gewonnen.’

‘Doordrenkt met het bloed der gevallenen’

Wie straks een ‘Sax4Pax’ in zijn handen neemt, zal zich kunnen vergapen aan de gravures op het muziekinstrument. Karel werkte het ontwerp uit met een Venezolaanse kunstenares die haar land ontvlucht is uit voor de politieke onrust en het geweld. ‘De gravure beeldt de IJzertoren en ‘Pax-poort’ (Diksmuide) uit met daaronder een impressie van de Tyne Cott begraafplaats, een Britse soldaat bij het graf van zijn gevallen kameraad. Op de voorgrond staat de Dodengang. Op de saxofoon komt ook de Bijbeltekst die als inspiratie diende voor deze saxofoon. Op de zijkant van de saxofoon zal een gravure van de Menenpoort (Ieper) aangebracht worden, waar elke avond de Last Post weerklinkt.’

Dat is nog niet alles. ‘De inleg van de toetsen, die normaal van parelmoer zijn, zullen worden gemaakt uit het hout van een kolf van een Lee Enfield, hét geweer van de Britse strijdkrachten tijdens WO1. Op de hals van de saxofoon zal een klein schildje worden aangebracht, gemaakt van aarde uit de Dodengang, ‘doordrenkt met het bloed der gevallenen’. De Britse kunstenares Scarlett Raven zal een speciale poppy flower ontwerpen die aangebracht zal worden op de ‘Pax Sax’. Met behulp van een app zal door augmented reality de saxofoon tot leven komen.’ Klein weetje: Scarlett is de dochter van saxofonist Raphael Ravenscroft die wereldbekend werd met de saxofoonsolo uit ‘Baker Street’ van Gerry Rafferty. Raphael kwam in 2014 naar Brugge om Karels winkel Adolphe Sax & Cie te bezoeken en zou ook in het vredesproject stappen. Jammer genoeg overleed hij vier dagen voor de initiële aankondiging die op 23 oktober 2014 was gepland.

Goede doelen

In september zullen de eerste exemplaren afgewerkt zijn. ‘Als alles naar wens verloopt, wil ik op 11 november 2019 mijn speciale sax laten weerklinken onder de Menenpoort. De bedoeling is dat vier twaalfjarigen de Last Post spelen. Binnenkort maak ik ook bekend naar welke drie goede doelen de opbrengst van drie saxofoons gaat’, aldus Karel Goetghebeur. (ADC)

http://www.sax4pax.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: