Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jarige dame met ambitieus programma

 

(foto Stephan Vanfleteren)

150 jaar Stadsschouwburg levert enkele unieke parels op

Met de 150ste verjaardag van de Koninklijke Stadsschouwburg Brugge beleeft Cultuurcentrum Brugge volgend (komend) seizoen een feestjaar van jewelste. Om de mooiste cultuurtempel van Brugge (en Europa) een passend eerbetoon te schenken, slaat Cultuurcentrum Brugge de handen in elkaar met maar liefst 32 culturele partners. In tal van unieke projecten leer je de Koninklijke Stadsschouwburg en zijn verborgen parels (her)ontdekken. Grasduinen in de nieuwe seizoensbrochure levert aardig wat verrassingen op. Een keuze/selectie.

 De reguliere programmering belooft veel lekkers met muzikale toppers als Novastar, de jarige Raymond (70!), Herman Van Veen (75!) en de muzikale verjaardag van Joseph Ryelandt (huldeconcert van vroegere Conservatoriumdirecteur). Van een ander kaliber is dan weer het accordeonfestival Airbag, een sterkhouder voor een breed publiek..

Een van de sterkste pijilers van de artistieke werking van het Cultuurcentrum is sinds jaar en dag het aanbod theater. In een herdenkingsjaar mocht niet ontbreken: Youp Van’t Hek (met twee voorstellingen), Othello van Het Nationale Toneel, Pareidolia van La Llave Maestra, The Great Gatsby van Toneelgroep Maastricht, Een Jihad van Liefde van Rataplan, Yellow van NTGent/Luk Perceval en niet te vergeten: Orestes in Mosul in een ophefmakende regie van Milo Rau (NT-Gent).

Dans, ook dit jaar met een deels eigen programmering, deels in samenwerking met het Concertgebouw. Blikvangers: KIND van Peeping Tom, 2019 met Needcompany, Tender Men van Koen De Preter, Softies van fABULEUS, 11 O’ clock van Liz Kinoshita, Ends of Worlds van Michiel Vandevelde.

Circus is dan weer een recente toevoeging aan de programmering van het Cultuurcentrum, soms in samenspraak met dans. Voorbeeld? Humans van Circa, Common Ground, Cirque Composé gecureerd door Gab Bondewel, Carrying my father van THERE THERE Company. U bent nog mee?

Tentoonstellingen

Cultuurcentrum Brugge heeft, na een korte windstille periode, terug een boeiende werking rond beeldende kunst. Naast de laureatententoonstelling van Input/Output staan er tal van inspirerende expo’s te wachten. De Brugse kunstenaars Sylvie, Elke, Peter en Christophe tonen nieuw werk. Vier kunstenaars die hun werk baseren op, of werken met, fotografie en waar het lichaam, het liefdesspel, het feest van en met het lichaam een hoofdthema zijn. Op de expo hoort de bezoeker ook een soundscape samengesteld door de kunstenaars. Muziek die voor hen een meerwaarde kan geven aan het nieuwe werk dat ze presenteren. Want geen feest zonder muziek, toch?

Oudejaarsbal

Het jaar 2019 sluit, samen met The Bruges Brothers, feestelijk af in de foyer van de Koninklijke Stadsschouwburg met een waar oudejaarsbal. Een traditie die terug tot leven wordt gewekt.

Fotografie

Voor de achtste editie van de toonaangevende fotografiewedstrijd Fotonale Brugge werken dit seizoen honderden fotografen rond het thema Feest!. Geniet bijgevolg van het werk van een nieuwe lichting talentvolle fotografen. Of neem zelf deel in de feestvreugde en schrijf je als fotograaf in voor deze fotowedstrijd.

De Brugse artist in residence is Geertje Vangenechten

Artist in residence Geertje Vangenechten ontrafelt voor haar solotentoonstelling Tragedie van het menselijk tekort – Tragédie de la Condition Humaine het verleden van komedie naar tragedie en dat op de fundamenten van de Stadsschouwburg. Drie kelderruimtes worden omgetoverd tot prikkelende ruimtes. Belooft een boeiende verkenning.

Gloednieuw: k’luister

Al van oudsher vertellen mensen verhalen. In het feestjaar is de foyer een prachtige plek om mensen samen te brengen. Tijdens een gloednieuw concept, k’luister, nodigt men vier Bruggelingen uit om er een kort verhaal te brengen. Daar waar men in november tijdens het KRIKRAK-festival stilstaat bij het thema ‘familie’, eren ze in februari 2020 de liefde met tal van liefelijke, passionele vertellingen. Om de dag goed in te zetten, wordt gestart met met een heerlijk ontbijt.

 Pop-up bar

Triënnale Brugge heeft de ambitie om zelfs voor rasechte Bruggelingen telkens weer een onbekende, onbeminde plek op te zoeken voor de installatie van het URB EGG-café. Naar aanleiding van het feestjaar vormt Triënnale Brugge, samen met architectenbureau Dertien12, het voorplein van de Stadsschouwburg om tot een pop-up bar met een verhoogd terras. Voorts: in het kader van de Pre-Triënnale Brugge 2019 staat er een boeiend programma in juli en augustus. De hele zomer lang kunnen bezoekers genieten van de zon en de mooie aanblik van de Koninklijke Stadschouwburg, die ondertussen mooi zal opgeknapt zijn.

Gamen?
En wat met de toekomst? Tijdens het gamefestival Playtime 2020 op 7 en 8 maart 2020 tovert Cultuurcentrum Brugge de Stadsschouwburg om in een reusachtige, digitale gamehal. Hier ontdek je hoe een cultuurtempel in de 21ste eeuw in al zijn glorie blijft boeien. Een nieuwe welkom in het stadstheater van de toekomst. (LF)

(Losse) ticketverkoop zowel op 050 44 30 60, bij Cultuurcentrum Brugge, In&Uit Brugge als online via ccbrugge.be. Cultuurcentrum Brugge is gesloten van 1 juli t.e.m. 15 augustus.

http://www.ccbrugge.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: