Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Watou 2019: ‘Over vijf jaar staat Saudade in Van Dale’

 

Nog tot en met 1 september openen de deuren van enkele bijzondere locaties in grensdorp Watou zich opnieuw voor het Kunstenfestival Watou. Met als overkoepelend thema ‘Saudade – Niets bestaat dat niet iets anders aanraaktbrengt men er tijdens deze 39ste editie verzamelde verhalen van kunstenaars en dichters samen langs het parcours doorheen het dorp.

 

Het campagnebeeld voor de affiche werd getekend door Laura De Coninck. Als beeldend kunstenaar met veel aandacht voor de verbinding tussen taal en beeld weet Laura woorden om te zetten naar sprekend beeld. De werelden die haar vader, Herman de Coninck, op zijn unieke manier met de juiste woorden kon oproepen, roept Laura op met dezelfde authenticiteit. Ze doet dat via een ingetogen samenspel van lijnen, beelden, inkt, verf en papier. Laura doet met haar recentste werk een oproep naar ambassadeurs voor ‘saudade’. Ze maakt zich sterk dat het woord over vijf jaar in Van Dale kan staan.

Onvertaalbaar woord

Het tot nu toe onvertaalbare Saudade is Portugees en staat voor een manier van zijn. Het omvat de voortdurende onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en de eindeloze zoektocht naar iets waaraan we niet eens een welomschreven herinnering hebben. De mijmeringen die het woord oproept, komen neer op heimwee, nostalgie en weemoed met een niet concreet aanwijsbare oorsprong. De Portugese cultuur en het dagelijkse leven van de Portugezen is ervan doordrongen. Zij zijn er fier op en claimen het als een nationale trots. Watou 2019 voegt er de quote Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt uit de roman Bezonken Rood van Jeroen Brouwers toe. Onze levens zijn doorweven van toevallige voorbijgaande ontmoetingen met elkaar, met de dingen rondom ons, met onze dagelijkse omgeving en met andere culturen.

Tijdens Kunstenfestival Watou brengen onder andere kunstenaars Stefaan De Croock, Joseph Klibansky, Marion Moskowitz, Nicholas Lamas, Wiame Haddad, Zeger Reyers en Michel François hun interpretatie van het thema in woord en/of beeld.

Daarnaast kunnen op weekend- en feestdagen de bezoekers opnieuw een keuze maken uit de gevarieerde Zomerzinnen. Op het programma staan onder andere boeiende auteurslezingen, meeslepende voorstellingen, fijne workshops en verrassende optredens. Voor de jongste bezoekers is er steeds een interactief kinderparcours voorhanden. (LF)

Open van woensdag tot zondag (11 tot 19 uur). Op maandag en dinsdag gesloten. Tickets: 19,5 euro. Festivalhuis, Watouplein 12. Volg Kunstenfestival Watou op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van alle activiteiten.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: