Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Muzikale parels te ontdekken tijdens de Moods!-concertavonden

 Na Feest in ‘t Park, het nieuwe festival Signaal, Cactusfestival, Burgrock en de Brugse Tripeldagen maken we ons op voor een andere, vertrouwde klepper op de Brugse muziekkalender. Voor het stadsfestival Moods! vormen het wereldvermaarde decor van de Burg en het binnenplein van het Belfort de unieke locaties voor (vaak gratis) concerten. Tussen vrijdag 26 juli en donderdag 8 augustus is dit goed voor samen acht gevulde avonden. Een overzicht in vogelvlucht.

Burg (gratis concerten)

Het twaalfkoppig collectief Antibalas uit Brooklyn tekent op vrijdag 2 augustus om 20.30 uur voor een opzwepend dansfestijn waarin de afrobeat de boventoon voert, maar waar ook voldoende plaats is voor soul, jazz, funk en dub. In het verleden werkte het gezelschap al samen met artiesten van zeer divers pluimage, zoals Public Enemy, Mark Ronson, The Roots, TV on the Radio, Santigold en zelfs Ed Sheeran.

Het feest zal die avond blijven duren, zeker als Les Négresses Vertes anderhalf uur later op het podium verschijnen voor een set doorspekt met mediterraanse geluiden die zowel naar punk, jazz of raï neigen. Dertig jaar geleden brulden we al mee met hun aanstekelijke, maar rauwe nummers zoals ‘Zobi La Mouche’ en ‘C’est Pas La Mer À Boire’ en op deze Moods!-avond kunnen we dat vocaal kunstje nog eens herhalen, want de band zet met dit concert de dertigste verjaardag van hun ‘classic’ album ‘Mlah’ in de verf.

Een week later, op zaterdag 3 augustus, kleurt de avond op de Burg tricolore, want dan staan er twee Belgische bands op het programma. Wie Isbells zegt, denkt meteen aan het nummer ‘As Long As It Takes’ die vanaf 2009 hoge toppen scheerde in de muzikale lijstjes. De muziek van Isbells kun je omschrijven als sobere, breekbare folksongs die refereren aan de songs van Nick Drake en Bon Iver. Intergalactic Lovers, de band rond de charismatische zangeres en spring-in’t-veld Lara Chedraoui waarvoor wij een boontje koesteren, zorgt altijd voor een heerlijke, energieke set met de betere (electro)rocksongs. ‘Delay’, Shewolf’, ‘Fade Away’ of ‘Norther Rd’: het is maar een handgreep uit songs die ondertussen al gemeengoed zijn geworden in de Belgische Pop- en Rockcatalogus.

Binnenplein Belfort (betalende concerten)

Hydrogen Sea is het muzikale liefdeskind van Birsen Uçar en Pieterjan Seaux, maar zij laten zich (live en op plaat) bijstaan door Patricia Vanneste (Balthazar), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Steven Van Gelder (Tout Va Bien). ‘Synths, drums, viool en Uçars stem smelten samen tot een geheel dat tegelijk warm en koud, groot en klein, speels en timide aanvoelt’, klinkt het over de band Hydrogen Sea die op woensdag 31 juli op de koer van de Stadshallen optreedt.

De verwachtingen voor het concert van de Zweedse Daniel Norgren-met-de-fragiele-en-ongepolijste-stem op donderdag 1 augustus zijn hooggespannen, want het concert is al maanden op voorhand uitverkocht. Zijn muziek is een mix van roots, Americana, blues, country en southern soul en combineert het beste van helden als Neil Young, Tom Waits, Van Morrison, Lennon, The Tallest Man On Earth en Bonnie ‘Prince’ Billy met een onmiskenbare eigen sound.

Op woensdag 7 augustus zakken de Ierse Villagers af naar Brugge voor een exclusief concert. Hun vierde cd ‘The Art Of Pretending To Swim’ presenteren ze niet in het tijdelijke openluchtzwembad aan de Coupure, maar wel op het binnenplein van het Belfort. Zanger Conor O’Brien leverde met dit album opnieuw een absoluut pareltje af.

Het laatste concert van Moods! 2019 is voorbehouden voor pianist Joep Beving uit Nederland op donderdag 8 augustus. In 2015 maakte hij in eigen beheer zijn debuutalbum ‘Solipsism’ en zette het op Spotify. Met groot succes, want in een korte tijdspanne groeide hij uit tot een van de meest beluisterde levende pianisten ter wereld dankzij zijn warme, melancholische en toegankelijke composities die het midden houden tussen klassiek en pop.

 

NOOT: bij slecht weer verhuizen de concerten van het binnenplein van het Belfort naar de Magdalenazaal (MaZ – Magdalenastraat 27, Sint-Andries).

www.moodsbrugge.be

Hup met die beentjes op Benenwerk –Ballroom Brugeoise

Op zaterdag 10 augustus transformeert de Brugse binnenstad zich alweer tot de grootste openluchtdanszaal van het land tijdens de 18de editie van Benenwerk – Ballroom Brugeoise. Dat is dansen en genieten van live bands en dj’s die op meer dan tien ballrooms met de meest uiteenlopende dansmuziek voor een unieke dansmarathon zorgen. Het uitgebreide programma vind je in de bijgevoegde folder in deze EXit. (ADC)

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: