Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

MAfestival speelt leentjebuur bij Yuval Harari

Van 2 tot 11 augustus vindt in Brugge de 56ste (!) editie plaats van het jaarlijkse (oude) muziekfestival ‘Early Music in Bruges’, sinds 2003 de frisse opvolger van het toenmalige Musica Antiqua Brugge. Jaarlijks voeren zij daarbij een thema aan dat zijn weg vindt in de muziekprogrammatie. Dit jaar is dat ‘God, mens & machine, een thema waarmee de Israëlische filosoof en bestsellerauteur Yuval Harari wereldwijd furore maakt. Een gesprek met artistiek directeur Tomas Bisschop.

 

‘Wij zijn gestart met de overname van Musica Antiqua Brugge in 2003. Juist, dat waren heel andere tijden. De erfenis was groot, de verwachtingen hoog. En als je dan aan de boom schudt, blijft dat niet zonder gevolgen. Maar goed, het heeft ons in elk geval geen windeieren gelegd. We hebben stappen vooruit gezet, de subsidies zijn opgetrokken en muzikaal is er een inhaalbeweging uitgevoerd.’

EXit: Hoeveel Musica Antiqua zit er vandaag nog in MAfestival?

Tomas Bisschop: ‘Zeventig procent voor wat het repertoire oude muziek betreft. Wat het publiek betreft, dat fluctueert, maar wij blijven een zeer trouw publiek hebben en dat is een zegen. Mensen hebben, jaar na jaar, vertrouwen in onze organisatie en onze programmering. We beschikken dan ook over enkele unieke troeven. Deze stad leent zich wonderwel voor dit type festival. Het tijdstip zomer eveneens, want we zijn de enige in de regio op dat moment met die programmering. Bovendien zijn er de talrijke faciliteiten die het Concertgebouw ons biedt.’

EXit: Hoe leefbaar is MAfestival in tijden van steeds minder subsidies voor deze sector?

Bisschop: ‘Onze middelen staan heel erg onder druk. Dat is geen evidente situatie. We zijn nu in gesprek met Stad Brugge op zoek naar nieuwe mogelijkheden. We ontvangen nu een behoorlijk bedrag van de Stad, maar die subsidie is nu al twaalf jaar onveranderd. Ik hoop dat we hierover snel uitsluitsel krijgen.’

‘Bovendien moeten wij presteren met steeds minder mankracht en doen we er alles voor om de kosten beheersbaar te houden. We hebben dan ook een fragiele structuur. Zelf heb ik een nieuwe rol aangenomen. Ik werk nu deeltijds als manager voor het ensemble Vox Luminis (LF. Huisartiest Concertgebouw). De andere helft blijf ik artistiek directeur van het MAfestival, iemand anders zakelijk directeur (LF. Goedele Bartholomeeusen). Let op, deze duobaan heeft geen invloed op mijn engagement bij MAfestival. Ik blijf zeer gemotiveerd, want ik heb hier nog veel te doen.’

EXit: U verwijt de muzieksector een gebrek aan ambitie.

Bisschop: ‘Ja, ik vind dat er ontgoochelend weinig ambitie is in onze sector. Zelf werken wij nu hard aan de voorbereiding van de nieuwe subsidieronde. We hebben ambitie om stappen vooruit te zetten. Zo willen we meer inzetten op het Concours (de internationale wedstrijd Musica Antiqua). We zijn hierin uniek, maar we moeten deze troef beter uitdragen. Dat vraagt mankracht en middelen. Er staan ook nog andere projecten op stapel om een jong publiek aan te trekken, maar ik geef hierover nog geen details. Samengevat: het mag dus iets meer zijn dan nu het geval is. Puur zakelijk zitten wij goed wat de verhouding subsidies en eigen middelen betreft, maar elke euro die wordt uitgegeven, wordt onder de loep genomen.’

EXit: Jullie programmeren elk jaar rond een thema. Dit jaar gaat u te rade bij de Yuval Noah Harari, de beroemde Israëlische filosoof?

Bisschop: ‘We zijn bij hem te rade gegaan, ook al is hij niet meteen de meest optimistische mens op aarde. Maar ik heb zijn boek Homo Deus graag gelezen. Ik vind het een eyeopener. Hij zet de dingen op scherp. Hij heeft ons geïnspireerd om rond enkele van zijn ideeën het festivalthema te maken, dat verscholen zit in de programmering. Het thema hoogmoed bijvoorbeeld, de mens als de nieuwe God. Er klinken daarrond heel wat alarmpjes en die vragen en antwoorden zoeken wij onder meer in de muziek.’

‘Andere thema’s zijn de vooruitgangsideologieën en de hybriditeit. Muziek van Bach in combinatie met de muziek van Steve Reich en live video mapping van Jemma Woolmore in real time, bijvoorbeeld. Ook de Lissewege-dag staat in het teken van die hybriditeit met Bachs cello-suites elektrische cello, gebracht door de topcellist Benjamin Glorieux.’ (LUC FOSSAERT)

http://www.mafestival.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: