Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bruggeling Jef Stroo debuteert met ‘Het Blauwe Schrift’

Ja, er zijn nog (kleine) uitgeverijen in Vlaanderen die investeren in debuten, hoewel de aandacht ervoor in de klassieke media en boekenbijagen zeer beperkt is. Zo bereikte ons het debuut van Bruggeling Jef Stroo, ‘Het Blauwe Schrift’, uitgegeven door Sterck & Devreese (dat zich nochtans vooral specialiseert in non-fictie).

Het verhaal speelt zich af in de periode tussen de twee wereldoorlogen en wordt opgehangen aan de figuur van ene Karel Becue. Becue laat het puin van de Grote Oorlog en zijn verleden achter in de Westhoek. Hij ontmoet Anna Blomsfeld op een reis door Duitsland. Hij wordt daar herkend door een gewonde Duitse oorlogsveteraan en een gedeeld (passioneel) verleden wordt blootgelegd.

Later, in Brussel, ontmoet Karel Becue bij toeval Johanna Devreese en niet veel later koesteren Becue, de Duitse Anna en de Vlaamse Johanna een bijzondere liefdesrelatie. In september 1938 maakt Becue – ondertussen spraakmakende journalist van The Guardian – deel uit van een Engelse vredesmissie op Duitse bodem.

Lezer en professor Karel Van Nieuwenhuyse noemt het ‘een spannend en confronterend verhaal over de moedige keuzes van gewone mensen, meegezogen in de waanzinnige maalstroom van het fascisme’. (LF)

 Het Blauwe Schrift, Jef Stroo, uitgeverij Sterck & De Vreese

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: