Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Pop up cinema en zomerbar FAYARD in historisch kader

Op vrijdag 21 juni schiet niet alleen de zomer officieel uit haar startblokken, het is ook de openingsavond van een gloednieuw concept van Razor Reel. In Kasteel Les Fayards in Sint-Kruis richt deze Brugse vzw (die al twaalf jaar het filmfestival ‘Razor Reel Flanders Film Festival’ organiseert) de pop up cinema en zomerbar FAYARD in. Op het weekendprogramma prijkt een gratis filmaanbod indoor én in de ruime tuin van het domein.

Een groep mensen met een hart voor de film hebben zich verzameld in Kasteel Les Fayards, een historisch pand in de Pelderijnstraat 54 in Sint-Kruis (langs de Maalse Steenweg en dicht bij de abdij van Male en Ryckevelde bos) om hun passie nog meer uit te dragen. Op vrijdag vanaf 17 uur, op zaterdag vanaf 13 uur en op zondag vanaf 10 uur trakteren ze van 21 juni tot 14 september de liefhebbers van het witte doek op een gratis portie filmplezier.

‘Filmvertoningen buiten worden wel vaker op het getouw gezet, maar het concept pop up cinema met een tijdelijk ingerichte bioscoopzaal met een 40 zitjes is toch wel een uniek gegeven’, zegt Matthias Desmet, een van de initiatiefnemers. ‘Behalve  KUMA – Anime Film Festival op 15 augustus zijn al onze filmvoorstellingen gratis. De kosten die we hiervoor maken, proberen we te recupereren via onze zomerbar. We hopen dat deze bar uitgroeit tot een ontmoetingsplek, niet alleen voor de filmliefhebbers die na of voor een filmvoorstelling wil na- of bijpraten, maar ook voor de buurtbewoners en de toevallige passanten. We willen de mensen trouwens aanmoedigen om met de fiets te komen. Het Kasteel is immers gelegen aan enkele fietsknooppunten. Op ons domein beschikken we over een fiets-EHBO-stek en een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Ook op ecologisch vlak nemen we heel wat initiatieven zodat we FAYARD gerust een zeer milieuvriendelijk project mogen noemen.’

Breed gamma

Het filmfestival Razorreel pakt traditiegetrouw in het najaar altijd uit met genrefilms, maar in de programmatie van FAYARD ligt de focus op unieke, onderscheidende en spraakmakende filmvertoningen uit de ruime en algemene filmgeschiedenis. Met andere woorden: een filmaanbod met voor elk wat wils. ‘Onze buitenvertoningen staan al vast, maar onze gewone (indoor) programmatie maken we pas om de twee weken bekend – net zoals in het gewone cinemacircuit –via onze website www.fayardbrugge.be en onze Facebookpagina. We kunnen wel al meegeven dat we in de zomermaanden ook rond bepaalde thema’s het filmaanbod zullen afstemmen. Verwacht dus specifieke Franse en Belgische films op 14 en 21 juli. We zijn ervan overtuigd dat onze pop up cinema en zomerbar FAYARD gedurende drie maanden de ideale ontmoetingsplek zal zijn voor veel film- en cultuurliefhebbers’, zegt Patrick Vanhauwaert. (ADC)

_____

http://www.fayardbrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: