Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Persfotograaf Michel Vanneuville brengt hommage aan schilder Paul Delvaux

Op zaterdag 20 juli zal het precies 25 jaar geleden zijn dat de Belgische kunstschilder Paul Delvaux op 96-jarige leeftijd het tijdelijke voor het eeuwige heeft geruild. Delvaux werd wereldberoemd met zijn schilderijen van stations, treinen en trams en van zijn vrouwelijke naakten in combinatie met de klassieke oudheid. De Brugse freelance-persfotograaf Michel Vanneuville (Het Nieuwsblad/De Standaard) volgde hem in Veurne-Koksijde-Sint- Idesbald vanaf 1977 tot aan zijn dood in 1994 en brengt van 13 juli tot en met 18 augustus in de Kapel Ster der Zee (tussen Koksijde en Sint-Idesbald) een mooie ode in grootbeeldfoto’s aan ’s mans leven en werk.

Michel Vanneuville ontmoette kunstenaar Paul Delvaux voor de eerste keer in 1977 toen hij nog ‘Foto en Film’ aan de Academie in Gent studeerde. Hij mocht hem fotograferen terwijl hij aan het schilderen was in zijn buitenverblijf aan het Park in Veurne. ‘Hij was verknocht aan de streek en zeker aan Veurne waar hij in 1979 ereburger is geworden. Hij hield van de streek omwille van de vrijheid, de stilte en het licht. Hij was erg geliefd bij de mensen. Toen ik hem voor mijn lens kreeg, was hij al een bejaarde man, maar nog altijd druk in de weer met kwast en doek. Hij was vriendelijk, maar timide, een beetje terughoudend zelfs. En hij kon soms wat verwarrend poseren, net zoals Dali dat ook vaak deed’, herinnert Vanneuville zich. ‘Toch liet hij me toe in zijn leven. Ik kreeg de kans om hem vaak te fotograferen in Sint-Idesbald, Koksijde en Veurne waar hij zich toen definitief vestigde. In het kunstenaarsdorp Sint-Idesbald voelde hij zich echt thuis.’

 

In het spoor van…

Paul Delvaux noemde zichzelf  ‘un peintre de rêve et de la poésie’, een schilder van een ‘poëtisch realisme’, en haatte het als hij de stempel van ‘een surrealistische schilder’ kreeg. Zijn droom kwam echt uit, want in Sint-Idesbald (het Vlierhof) kreeg hij in 1982 zijn eigen Delvauxmuseum waar hij op een oppervlakte van meer dan 1.000 m² zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen, schetsboeken en etsen kon tonen. ‘In dit museum heb ik hem dikwijls gefotografeerd onder andere bij een surrealistisch zelfportret. Het is een unieke foto geworden die geen enkel andere fotograaf heeft kunnen maken’, zegt Michel. ‘Ook aan het station van Koksijde heb ik een prachtig beeld kunnen schieten toen hij net naast de sporen stond met een aanstormende trein op de achtergrond. Hij lachte, want hij had het gevoel dat hij in zijn eigen schilderij terecht was gekomen. Al deze unieke beelden zullen te zien op mijn fototentoonstelling in de Kapel Ster der Zee. De expo is opgebouwd volgens een tijdslijn, vanaf onze eerste ontmoeting in 1977 tot aan zijn dood in 1994, en heeft een documentaire inslag. Bezoekers krijgen ook de mogelijkheid om een fietstocht te maken naar alle plaatsen die in de tentoonstelling aan bod komen en die dus een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Paul Delvaux.’

Andere projecten

Met deze tentoonstelling is Vanneuville niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden zette de persfotograaf al diverse expo’s op met onder meer sfeerbeelden van de Belgische kust (Zomaar een Kustfoto) en de geschiedenis (lees: opkomst en teloorgang) van het muziekfestival Rock Torhout. ‘De Westhoek was een onontgonnen gebied voor een pas afgestudeerde persfotograaf en daar heb ik mooie beelden kunnen maken. In al die jaren heb ik ook heel veel op andere plaatsen gefotografeerd en zo een mooi oeuvre opgebouwd. Daaruit wil ik de komende jaren nog andere projecten puren.’ (ADC)

De tentoonstelling ‘Paul Delvaux- Foto’s Michel Vanneuville’ loopt van 13 juli tot en met 18 augustus 2019 en is elke dag (behalve op maandag) gratis te bezoeken van 14 tot 18 uur. Adres: Koninklijke Baan 266,

tussen Koksijde en Sint-Idesbald. Met medewerking van de Gemeente Koksijde en het Delvauxmuseum.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: