Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Derous, de jongen met het zwarte stiftje

(fotoEDM)

 

Er bestaan van die jonge turken die je al vroeg in de smiezen moet houden omdat het talent er in dikke druppels afdruipt. Bruggeling Maarten Derous is zo iemand. Amper 19 jaar jong en gezegend met een tekentalent om jaloers op te zijn. Straks beëindigt hij zijn zevende jaar ‘Publiciteit en illustratie’ aan het Technisch Instituut Heilige Familie (de ‘Maricolen’) en mag hij onder zijn kunstenaarsnaam ‘Deerous’ van 17 tot 21 juli zijn werk tentoonstellen in De Tank (Burg). Opmerkelijk: ook zijn opa Rony krijgt een plaats op deze expo.

 

Liever papier dan woorden

Maarten Derous: ‘Voor mij is tekenen een vorm van ontspannen, een manier om even te ontsnappen aan de realiteit. Overal waar ik kom, draag ik mijn schetsboek mee, mijn mobiel ‘atelier’. Ik kan gerust ergens een uurtje gaan zitten om te tekenen. Als ik met iets zit of als het minder goed gaat, dan zal ik het op papier zetten. Ik kan me beter uiten op papier dan met woorden. Ik teken bijna elke dag en probeer dan ook elke dag een tekening te maken. Ik doe het ook graag en iets dat je graag doet, daar haal je motivatie uit en daar wil je ook beter in worden. Ik ben nu al blij met wat ik kan.’

Illustraties voor Blauwdruk

Maarten: ‘Sinds een goede twee jaar heb ik de klik gemaakt om mijn werk meer voor te stellen aan de mensen. We kregen van school de opdracht om stage te lopen bij een drukkerij of een grafisch bedrijf, maar ik koos ervoor om bij Het Entrepot aan de slag te gaan. Dat is een zeer leuke en leerrijke ervaring geworden. Zo mocht ik bijvoorbeeld live tekenen tijdens de publieksvoorstelling van ‘Blauwdruk’, het uitgebreid onderzoek bij de Brugse muzikanten. De publicatie zelf heb ik ook geïllustreerd.’

Vraagtekens

Maarten: ‘Ik werk heel gedetailleerd, bijna altijd met een zwart stiftje op A5-formaat of zelfs nog kleiner. Ik vind het aangenamer om kleiner te werken, dan kan ik me beter concentreren. Schetsen doe ik bijna nooit, ik begin direct te werken met mijn zwarte stift. Die werkwijze ligt me goed, dat gaat me beter af dan met verf. Hoe ik me voorbereid? Ik zoek meestal wat documentatie bijeen op het internet waarna ik dan zelf mijn eigen verhaal en betekenis begin te verzinnen voor een tekening. Mijn thema’s neigen altijd wat naar de duistere en mysterieuze kant, verwacht bij mij dus niet meteen lieve tafereeltjes. Ik probeer de kijker altijd achter te laten met vraagtekens.’

Inspiratie op Instagram

Maarten: ‘Sinds 2014 post ik foto’s van mijn werk op Instagram en heb ik ondertussen al bijna 800 posts. Het is een ideaal forum om mijn tekeningen te delen en een goede manier om een evolutie te zien in mijn tekenwerk. Dit sociaal fotomedium biedt me ook inspiratie. Zo kijk ik op naar het werk van kunstenaar Christian Rex Van Minnen. Op een surrealistische manier creëert hij werken die ook tal van vragen oproepen. Momenteel ben ik bezig aan nieuw werk voor mijn eerste tentoonstelling in De Tank op de Burg van 17 tot 21 juli. Het wordt een bijzonder gebeuren, want ook de schilderkunst van mijn grootvader Rony zal er te zien zijn. Een dubbelexpo die verschillende generaties samenbrengt. In september zou ik graag aan KASK in Gent willen studeren. Ik kan me geen leven inbeelden zonder tekenen.’ (ADC)

Instagram/@deerous

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: