Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cirque Plus wordt springplank voor jong cirvustalent

 

Van 12 tot 14 juli kunnen jong en oud opnieuw genieten van het niet te missen (gratis) circusfestival Cirque Plus in de sfeervolle tuin van het Grootseminarie. Voor het eerst zet het festival heel bewust in op speelkansen voor jonge artiesten. Brugge Plus vzw gaf Gab Bondewel de opdracht om een voorstelling te creëren met net of nog net niet afgestudeerde circusartiesten. Gab is voorzitter van Circusatelier Woesh, geeft les in circustechnieken en toert rond met compagnie Pol & Freddy.

 EXit: Hoe is dit project ontstaan?
Gab Bondewel:
‘Ik ben sinds het ontstaan van Cirque Plus dertien jaar geleden, erg betrokken bij het festival. Circusatelier Woesh was sinds de start een belangrijke partner. De eerste edities vonden plaats op de site van Het Entrepot, waar toen ook Woesh gevestigd was. Zo is de samenwerking gestart en we blijven die goede band onderhouden. We wisselen heel vaak ideeën uit, ik tip voorstellingen voor hen, we geven workshops tijdens het festival en Woesh is een partner binnen andere projecten van Brugge Plus. Tijdens één van onze gesprekken kwamen we uit bij speelkansen voor jonge makers en de hiaten op dat vlak.’

 EXit: Wat zijn die hiaten?
Gab:
‘De circuswereld kende de afgelopen jaren heel wat positieve evoluties. Zelf ben ik een autodidact, maar ondertussen zijn er heel wat degelijke circusscholen met een kwaliteitsvolle opleiding. Er is niettemin een hiaat tussen het moment van het afstuderen en de start als professioneel artiest. Jongeren studeren af met een circusnummer, maar die zijn vaak moeilijk te verkopen. Buiten Duitsland, waar cabaret nog leeft, is daar weinig tot geen markt voor. Vandaar de vraag van Brugge Plus om dit project met jonge artiesten op te zetten en hen de nodige speelkansen te geven. Zie het als een soort stage, een springplank voor jong talent.’

 EXit: Je laat hen proeven van het professionele circusleven?
Gab:
‘Jonge artiesten oefenen hun technieken in eerste instantie in de zaal, maar ook zaalproducties zijn niet zo gemakkelijk aan de man te brengen. Met dit project laten we hen kennismaken met spelen op straat. We leren hen performen op een ondergrond die misschien niet altijd effen is, in minder goede weersomstandigheden, bijvoorbeeld tegen de wind in en voor een gevarieerd publiek. Ik werk daarbij vanuit mijn jarenlange ervaring in het vak.’

EXit: Wie zijn de jonge makers?
Gab:
‘Ik bezocht heel wat circusscholen in binnen- en buitenland en selecteerde uiteindelijk vijf artiesten. Hun werk is kwalitatief, erg leuk en op één of andere manier past wat ze doen ook erg goed bij elkaar. Drie ervan studeerden af aan de circusschool Lomme, nabij Rijsel. Het publiek krijgt verschillende technieken, stijlen en disciplines te zien. Tetê is een Braziliaanse muzikale, vrouwelijke clown. Wat ze doet, is vrij uniek. Clownerie is echt een vak apart. Evenwichtskunstenares Eugénie Hersant-Prévert werkt interdisciplinair en mixt poëzie, literatuur en jongleertechnieken. Elias Oechsner is een Duitse jongleur en straatartiest die in Frankrijk woont. Gilles Dodemont jongleert en danst. Léa Passard is acrobate met als specialiteit de Chinese mast.’

EXit: Hoe ga je concreet te werk?
Gab:
‘Ik vertrek vanuit hun eigen solo’s. In één week – dat is vrij beperkt – moeten we erin slagen om een homogene voorstelling op te bouwen. We gaan samen trainen, improviseren en technieken uitproberen. Ik denk er bijvoorbeeld aan om tijdens de solo’s de andere artiesten als koor te laten fungeren. We kunnen daarbij experimenteren met live muziek. Tetê speelt ukelele en sax. Waar we precies gaan eindigen, is dus ook voor mij nog een verrassing. Vast staat dat we vijf keer in de Brugse wijken optreden en we brengen de voorstelling ook twee keer op Cirque Plus.’

EXit: Ga je in de toekomst ook met de voorstelling toeren?
Gab:
‘Tetê is deze zomer in ons land, maar keert dan terug naar Brazilië. Een vervolg wordt dus moeilijk. Niettemin hoop/droom ik dat er misschien een klik ontstaat tussen de artiesten en dat daar nieuwe projecten uit groeien. Dat zou een mooi resultaat zijn. Banden smeden, ontmoeting en uitwisseling creëren en de creativiteit van de artiesten stimuleren. Dat is ons doel. En, uiteraard, ook ons publiek verrassen met een mooie voorstelling!’ (SD)

______ Alle speeldata op www.cirqueplus.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: