Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

D’Expediteurs brengen Burgrock op temperatuur

Al anderhalf decennium is Burgrock een vaste waarde op de Brugse evenementenkalender. Het muziekfestival ontstond in 2005 en wilde tussen de vele activiteiten rond de Vlaamse Feestdag (11 juli) een volwaardig (en gratis!) aanbod serveren voor de jeugd. Het deed dat met bravoure, want jaarlijks pakt(e) Burgrock uit met een programma dat spek voor de bek is voor jong en iets minder jong. Ook dit jaar toppen interessante namen de affiche (met een nostalgisch randje): Les Truttes, dj Dirk Stoops en de Brugse hiphoppers van D’Expediteurs.

Zoals de traditie het wil, krijgt lokaal talent eerst de volle aandacht op donderdag 11 juli, maar omdat het een feesteditie is – 15 jaar – contacteerde Burgrock de vroegere laureaten met de vraag om het optreden van toen nog eens over te doen. ‘Elektrik Blue, Elli Mac, Oriens en Massa Nobu gingen daar gretig op in en zullen een muzikale strijd leveren voor de ultieme titel van beste Burgrockband’, zegt voorzitter Roeland Van Den Driessche. ‘Voor deze 15de editie hebben we elke deelnemende band verplicht om een Nederlandstalig nummer te brengen’, zegt bestuurslid Sam Claeys. ‘Het is immers onze bedoeling om het Feest van de Vlaamse Gemeenschap tastbaar te maken en jongeren te betrekken. Bovendien levert een origineel Nederlandstalig nummer aardig wat punten op en bepaalt het meestal ook wie de uiteindelijke winnaar wordt. Naast de roem en een mooi aandenken, krijgt de laureaat een fotosessie, een waardebon bij Metronoom en demo-opnametijd bij muziekstudio Fuzzyopolis.’

Het avondgedeelte

Na het jonge geweld krijgt het podium ’s avonds een stevige beurt van D’Expediteurs (‘volgroeide hiphop in het Brugs met veel live-feel, een sprankeltje jazz, een snufje funk en een soeplepel soul’), Les Truttes (‘ze staan garant voor één groot dansfeest met meezingers’) en Dirk Stoops (‘brengt een spectaculaire dj-set met reusachtige lichtgevende ballonnen’). Bram Lagast is frontman van D’Expediteurs en mag zelfs een hele avond lang op het podium flaneren, want hij zal het muzikaal gebeuren aan elkaar praten/rappen/rijmen.

 Bram Lagast: ‘D’Expediteurs is eigenlijk gegroeid uit mijn soloproject No Exp. waar ik ook in het West-Vlaams zong. Een collega is bevriend met muzikant Lander Deroo en Lander deed me een voorstel om iets samen te doen. Ik vroeg me af: ‘Rappen, hoeft dat nog voor me?’ Ik voelde me immers een beetje ‘uitgerapt’. Maar kijk, een maand later had hij al een liveband samengesteld. Het was meteen supergeestig om mee te doen.’

EXit: In welke zin was je ‘uitgerapt’?

Bram: ‘Ik had met Nuff Said twee Engelstalige albums gemaakt en als No Exp. nog het soloalbum ‘Bal Populaire’ in het West-Vlaams. Ik had het gevoel dat ik op die cd’s alles verteld had wat ik wilde vertellen. Die nieuwe muzikanten hebben er nu een frisse schwung aan gegeven. We hebben tien nummers van de cd ingespeeld en we zitten nu al in de fase dat we nieuwe nummers maken. Onze eerste single ‘Je Wit Me Te Vien’ is pas uit.’

EXit: Waarom zing je in het Brugs?

Bram: ‘Is toevallig. Na Nuff Said kende ik ook zo’n moment. Ik maakte in opdracht de clip en het nummer ‘Bruhhe Bruhhe’ als laatste wapenfeit. Ik heb een haat-liefdeverhouding met die song, want ik vind het nu te plat, maar het heeft wel de liefde aangewakkerd om nu mijn ding in het Brugs te doen.’

EXit: Gaat rappen in het Brugs je gemakkelijker af?

Bram: ‘Nu is het veel eenvoudiger. In mijn puberjaren vond ik het Engels gemakkelijker. Ik was geobsedeerd om die taal machtig te worden, het was mijn second nature, maar door te rappen in het Brugs sta ik nu veel dichter bij de mensen. D’Expediteurs maken het toegankelijker, muzikaler dan een doorsnee hiphopact. Wat ik nu vertel in mijn nummers, staat niet zo ver af van wat de gemiddelde Bruggeling dagelijks meemaakt. Ik ben ook maar een getrouwde man met twee kinderen en een fulltime job en heb geen zwaar verleden om over te rappen. Dat maakt de teksten ook heel herkenbaar voor het publiek, al hoeven de lyrics daarom niet altijd superluchtig te zijn. Ik ben 34 jaar en zit niet meer te wachten op de grote doorbraak, maar ik amuseer me wel enorm met de groep.’

EXit: Koester je nog een bepaalde ambitie?

Bram: ‘Mijn ambitie is: veel optreden en leuke nummers maken. Ik laat alles op me afkomen. Een single met airplay is altijd welkom, maar ik besef wel dat het heel hard werken is als je van muziek je broodwinning wilt maken. Dat wil niet zeggen dat ik geen bepaald niveau nastreef. Je mag geen vrede nemen met een mindere kwaliteit omdat muziek maar een hobby is.’

EXit: Tot slot, breng je het nummer ‘Bruhhe Bruhhe’ op Burgrock?

Bram: ‘Abolsuut niet! Ik heb dat nummer van mijn setlist verbannen, want het staat te veraf van mijn ander werk waar ik wel met voldoening op terugkijk. Als ik het ooit zou willen herwerken, dan wordt het een compleet andere versie.’ (ADC)

http://www.facebook.com/burgrockbrugge

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: