Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Bario de Tango opent deuren in hartje binnenstad

Op zondag 30 juni vanaf 16 uur zwaaien de deuren van Barrio de Tango open, een nieuwe Brugse tangobar op de site van Oud Sint-Jan. Dit initiatief werd opgericht door een groep gepassioneerde Brugse tangodansers met onder meer Lut De Jaeger, Tinne en Leen Tavernier, Patricia Deleu, Frida Becu, Davy en Hilde Spriet-Tavernier en Remi Depont. ‘Wij willen een thuishaven creëren waar mensen elkaar kunnen ‘ont-moeten’ en ook gehoor geven aan de roep van de tango: het verlangen naar verbondenheid’, stellen ze unaniem.

Poëzie van de voeten. Of ook wel de dans waarbij de gezichten zich vervelen terwijl de konten zich amuseren. Hoe je (het) ook draait of keert, tango straalt passie uit, en uit die passie is Barrio de Tango vzw ontstaan. ‘Wij willen de tango als cultureel immaterieel erfgoed in standhouden en nog meer promoten’, zegt Davy Spriet. ‘Enkele tangoliefhebbers met jarenlange (internationale) ervaring in het tango-milieu sloegen de handen in elkaar om in het centrum van Brugge een ontmoetingsplaats te creëren waar mensen, ongeacht hun achtergrond, de Argentijnse tango kunnen beleven in al zijn facetten, gaande van muziek, dans, literatuur tot culturele gewoontes.’

De Argentijnse tango vindt zijn oorsprong in de Zuid-Amerikaanse havenbuurten aan de monding van de Rio de la Plata, een smeltkroes van verschillende culturen met invloeden van Europese migranten, Afrikaanse slaven en Joodse handelaars, allen met hun eigen gedroomd verlangen. ‘Vandaag voelen wij ons, ondanks de huidige welvaartsmaatschappij, vaak verloren in de individualistische, jachtige consumptiecultuur en gaan velen van ons op zoek naar een nieuwe ‘thuis’. Barrio de Tango op de site Oud Sint-Jan wil hier een antwoord bieden door een plek te zijn waar de tango in alle openheid beleefd kan worden. Met dit doel voor ogen willen we in de zomermaanden elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond onze deuren openzetten en sfeervolle tango-avonden organiseren. Na de zomer willen we helemaal uit de startblokken schieten met allerhande activiteiten zoals begeleide practica, dansgelegenheden, lessen, stages, workshops, voordrachten, concerten, voorstellingen, exposities…’, aldus Davy.(ADC)

info@barriodetango.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: