Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Dansand! Drie dagen hedendaagse dans in Oostende

Foto Tine Declerck

 

Van 5 tot 7 juli presenteert kunstencentrum KAAP voor de zesde keer het dansfestival Dansand in Oostende. Meer dan 25 projecten palmen evenveel bijzondere plekken in de stad in. Van prikkelende installaties in het park, aanstekelijke improvisaties op de dijk tot dansante voorstellingen op het strand.

Dansand! 2019 focust thematisch op de impact van de omgeving op ons lichaam. Hoe ervaren we verandering? Laat die zichtbare of voelbare sporen in ons lichaam achter? Worden er door verandering nieuwe mogelijkheden geboden? Dansand! maakt ruimte voor kwetsbaarheid en intimiteit in een maatschappij die steeds sneller moet gaan.

Pure van Christian Bakalov is een zintuiglijke één op één voorstelling. Hij leidt het publiek langs een ongewoon parcours en een wereld vol kleur en licht, waarin hij zijn vertrouwde omgeving bekijkt vanuit een volledig nieuw oogpunt. In Lover’s Eyes begeleidt choreograaf Rena Martins de Oliveira veertien afstuderende dansers van het Koninklijk Conservatorium voor Dans in Antwerpen. Ze onderzoeken samen hoe te overleven in een wereld die met een gevaarlijke snelheid vooruit raast en waarin herhaling de norm wordt. Hoe overleef je de druk op authenticiteit in een wereld die zoveel eenvormigheid aanmoedigt? Mette Edvardsen verbindt in Time has fallen asleep in the afternoon sunshine literatuur met beweging en politiek. In Body of Work duikt danser en choreograaf Daniel Linehan in zijn repertoire en ontdekt fragmenten die na al die tijd nog aanwezig zijn in zijn lichaam. Die remixt hij tot een nieuwe solo. Een beklijvende dansvoorstelling over het verstrijken van de tijd, op het strand, bij de ondergaande zon.

Dansen is denken

Dansand! geeft ook een inkijk in het werkproces van de kunstenaars. Er is work in progress van Vera Tussing. Deze danseres en trouwe gaste bij KAAP nodigt het strijkkwartet Quatuor MP4 en vier dansers uit voor een speelse, poëtische dialoog tussen beweging en geluid. Een naam die klinkt, is ondertussen ook die van Charlotte Vanden Eynde. Samen met contrabassist Nicolas Rombouts onderzoekt ze de kracht en kwetsbaarheid van het creëren in het hier en nu. Voor Rombouts is muziek spelen instant compositie, voor Vanden Eynde is dansen denken. In Hyphen verkennen ze het spanningsveld tussen intuïtie en mentale controle, tussen spontaneïteit en repetitie.

Het festival is ook het ideale labo voor experiment in de publieke ruimte. Uplifting Attractions in het Leopoldpark is een zinnenprikkelend parcours en een poëtische ode aan de zwaartekracht. Dansers in een kluwen van katrollen en koorden nodigen het publiek uit om de zwaartekracht te voelen, te bevragen en te bespelen.

Voor wie zelf wil meedansen of bewegen, zijn er workshops en yogasessies. De DANSBA’R vormt het kloppende hart van het festival. Elke avond zetten de dj’s de dansvloer in vuur en vlam.

Andere namen op Dansand! zijn onder meer Femke Gyselinck, James Batchelor, Sung Im Her, Platform-K, Patricia Carolin Mai, Renan Martins de Oliveira, Cassiel Gaube en Tuur Marinus / Busy Rocks. (SD)

Dansand wil drempelverlagend werken en zet daarom een alternatief ticketsysteem op: www.dansand.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: