Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Cactusfestival 2019 (3)

Sterke vrouwen, Belgische toppers en buitenlandse kleppers (deel 3)

Onze ingebouwde gps stuurt ons op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli automatisch richting het Minnewaterpark, want daar voltrekt zich naar jaarlijkse gewoonte het Cactusfestival. Editie 38 alweer en de affiche ziet er ook dit jaar weer bijzonder fraai uit. We laten hier vier ‘spelers’ aan bod komen: het publiek, de vrijwilligers, het promoteam en de artiesten. ‘In dat lang weekend slapen we gemiddeld vier uur per nacht!’

HET PROMOTEAM

Lien Henneco is communicatieverantwoordelijke bij Cactus Muziekcentrum vzw en heeft tijdens het jaar haar handen vol met de promotie van het festival. ‘Eigenlijk is er geen echt start- en eindpunt. Door de shift naar online moet je in feite het hele jaar door actief zijn en je ‘product promoten’. Als het dan echt gaat over het promoten van de nieuwe editie, starten wij in het najaar, bij de aankondiging van de eerste namen. De campagne rolt zicht verder uit in de maanden die daarop volgen met een piek in de drie maanden voor het festival. Wanneer de line-up compleet is, schakelen we een versnelling hoger.’

Lien staat er niet helemaal alleen voor. ‘Wij hebben een team van promovrijwilligers die tijdens het jaar gaan flyeren bij concerten en promorondes doen. Dat team bestaat uit een 100-tal mensen. Voor het festival zijn er dat weer een pak meer. Reken daarbij nog alle mensen die een affiche aan hun raam hangen en dan spreken we al snel over 300 sympathisanten die ons op vrijwillige basis een handje toesteken met de verspreiding van ons promomateriaal. We zijn die mensen enorm dankbaar, want fysieke promo en zichtbaarheid in het straatbeeld blijven heel belangrijk! Op vlak van digitale promotie zijn we in de aanloop naar het festival vooral op onszelf aangewezen, maar tijdens het festival worden onze socials overgenomen door een fantastisch team van vier jonge en gedreven mensen. Je hoort het, er is heel veel goodwill bij mensen die een hart hebben voor Cactus. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoeveel dit voor ons betekent!’

Tijdens het Cactusfestival zelf is Lien het aanspreekpunt voor de pers en de presentator – dit jaar is dat Kirsten Lemaire – en de schakel tussen hen en de tourmanagers. ‘Voor mij is de eerste dag enorm druk en is het vaak hollen van hot naar her’, zegt ze. ‘Naarmate het einde nadert keert de rust terug en dan is het vooral genieten van het feit dat alles in z’n plooi valt. Zien dat het harde werk van het afgelopen jaar loont en bezoekers zich aan het amuseren zijn, artiesten tevreden zijn, vrijwilligers je komen vertellen hoe hard ze hebben genoten, is toch iets speciaals. Dat gevoel, daar doe ik het voor. En af en toe probeer ik natuurlijk ook nog eens een concertje mee te pikken!’ (ADC)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: