Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Aardenburg zet kunstenfestival in teken van vrijheid

(foto Bedrich Eisenhoet)

Op tien locaties in het Nederlandse Aardenburg en in Middelburg is beeldende kunst van internationaal niveau te zien, samengebracht door de bekende Belgische curator Hans Theys.

 Daarvoor werd een beroep gedaan op 40 kunstenaars van een totaal verschillende pluimage zoals Sterling Ruby (°1972), Nederlanders Omer Gilliet (°1925), Henk Visch (°1950), Ate De Jong (°1953), en Belgische kunstenaars als Guy Mees (°1935), Bernd Lohaus (°1940), Luc Deleu & T.O.P. office (°1944), Walter Swennen (°1946), Guy Rombouts (°1949) en enkele jonge wolven.

De hoofdlocatie is de prachtige Schelde-gotische Sint Baafskerk in het centrum van Aardenburg, waar zeven jonge beeldhouwers werk zullen plaatsen rond de monumentale sculptuur ‘Eupen’ (1993) van de Duits-Belgische kunstenaar Bernd Lohaus. Behalve bestaand werk zal er ook op een aantal locaties nieuw werk worden gemaakt en getoond, zowel binnen als buiten.

Tijdens het festival is er een uitgebreid randprogramma met lezingen, muziek, theater en poëzie. De initiatiefnemers willen met het kunstenfestival mensen verleiden om naar Aardenburg en Middelburg te komen en daarmee de leefbaarheid in deze mooie regio een impuls geven.

De bevrijding

Naar aanleiding van de viering van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog, werd deze editie van het tweejaarlijkse Kunstenfestival Aardenburg in het teken geplaatst van ‘de vrijheid’. Humor en poëzie tonen barsten in dit gewoontedenken. De lach en de ontroering werken bevrijdend.

Hans Theys (curator): ‘Door te doen wat ze doen, eisen kunstenaars het recht op te zijn wie ze zijn, zoals ze zijn, waar ze zijn, vandaag. Zo maken ze plaats voor zichzelf, voor hun manier van handelen en zijn, maar ook voor ons. En door hun onderlinge verschillen maken ze ook plaats voor verscheidenheid, voor het gesprek, voor echt denken en vrij handelen.’ (LF)

Het festival vindt plaats van 29 juni tot 18 augustus. Alle evenementen vinden plaats in Aardenburg met uitzondering van 20 juli, 2 en 17 augustus waarbij Middelburg B vermeld staat. http://www.kunstenfestivalaardenburg.nl

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: